100 MILIJUNA KUNA: Doznajemo sve o najvećem ulaganju u bolnicu od 2007. godine

Podravski list profile

Počela je realizacija najvećeg ulaganja u koprivničku Opću bolnicu u zadnjih 12 godina, kada je otvorena zgrada nove interne u čiju je gradnju i opremanje uloženo oko 100 milijuna kuna. Upravo toliko težak je investicijski paket koji bi do 2021. godine bolnici trebao donijeti više od 4000 četvornih metara novouređenih ili potpuno novih prostora, uz energetsku obnovu cijelog bolničkog kompleksa.

Investicijski paket s najmanje 60 posto, koliko se u ovome trenutku zna, financirat će Europska unija, dok bi ostatak financirala bolnica kreditnim zaduženjem, no ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić kaže kako će se udjel europskog sufinanciranja vjerojatno još povećati.

Paket se sastoji od dva velika dijela. Prvi je rekonstrukcija, uređenje i dogradnja prostora za čak devet bolničkih djelatnosti, nakon čega će se medicinska usluga podići na znatno višu razinu i iz rakursa osoblja i iz rakursa pacijenata, a drugi je energetska obnova, koja uključuje novu izolaciju, stolariju, klimatizaciju i rasvjetu u cijeloj Općoj bolnici, a donijet će velike uštede. Dr. Devčić kaže kako su oba dijela bila zacrtana njegovu planu koji je priložio kad se u rujnu 2016. godine natjecao za mjesto šefa bolnice.

Rok za preuređenje bolničkih prostora je konac studenoga ove godine

– Ti projekti nisu nastali preko noći, oni su planirani za realizaciju u četvorogodišnjem ravnateljskom mandatu – kaže on.

Što će se sve raditi? Radovi će zahvatiti drugi, treći, četvrti i šesti kat „stare“ bolnice te prvi i drugi kat nove interne, uz izgradnju novog bolničkog paviljona na 1700 četvornih metara na dosadašnjoj „ledini“ u bolničkom krugu.

Među ostalim, riješit će se gorući problemi na pedijatrijskom odjelu, koji će se udvostručiti na 700 „kvadrata“.

– Pedijatrija će dobiti prostor koji će biti u potpunosti adekvatan potrebama. Primjerice, odjel će dobiti igraonicu, koju sada nema, kao i mliječnu kuhinju mnogo veće kvadrature – kaže dr. Devčić.

Ovih dana počelo je betoniranje ploče za novi bolnički paviljon, u kojemu će dominirati djelatnosti psihijatrije na katu i fizikalne terapije u prizemlju. U njemu će biti i nova anesteziološka te ambulanta za bol.

Preuredit će se i prostor za ginekologiju na 500 kvadrata, prostori interne medicine na 400 kvadrata, te prostor kompletne kirurgije na 820 kvadrata, uz uređenje dviju operacijskih sala, od kojih će jedna biti specijalizirana za operacije na oku.

– Što se kirurgije tiče, raste nam broj pacijenata koji se zbrinjavaju u jednodnevnoj kirurgiji te će ovim zahvatom unaprijediti sustav i smanjiti troškovi. I pacijentima će biti bolje – nije svejedno ako, primjerice, pacijent za operaciju bruha bude zbrinut u jednome danu i otpušten kući ili ako boravi u bolnici tri dana – pojašnjava dr. Devčić.

Nije svejedno ako, primjerice, pacijent za operaciju bruha bude zbrinut u jednome danu i otpušten kući ili ako boravi u bolnici tri dana – pojašnjava dr. Devčić

Kao novost spominje i uvođenje četiriju operacijskih fotelja, u kojima će se udobnije obavljati manji zahvati. Ističe i proširenje citostatske ambulante, u kojoj se primjenjuje terapija za onkoloških bolesnika, kao i uređenje novih ambulanta za endoskopske preglede, dakle gastroskopiju, kolonoskopiju i bronhoskopiju.

– Pacijentima koji dolaze na endoskopije bit će omogućen boravak čitav dan u dnevnobolničkom režimu, što znači i bolju opservaciju njihova stanja nakon dijagnostičkog zahvata – napominje ravnatelj.

Rok za preuređenje bolničkih prostora je konac studenoga ove godine, a pun početak rada u svim prostorima očekuje se tijekom ožujka iduće.

– Pacijenti ne bi trebali osjetiti proces rekonstrukcije, a također bolnica neće smanjivati obujam usluga – napominje dr. Devčić. Paralelno s rekonstrukcijom, počinje i energetska obnova cijelog bolničkog kompleksa, koja će trajati do kraja 2021. godine, a trebala bi bolnici donijeti oko 3,5 milijuna kuna godišnjih ušteda na potrošnji energenata, ponajviše plina. Među ostalim, u cijeloj bolnici postavit će se štedljiva LED rasvjeta, a novo postrojenje praonice trošit će 40 posto manje energije nego dosad.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI