1000 mjesta slobodno: Županija pomaže osmašima odabrati srednju školu

U dvorani koprivničke Srednje škole predstavljen je Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije. Cilj ovog projekta kojem je nositelj Koprivničko-križevačka županija u suradnji s Hrvatskom gospodarskom i Obrtničkom komorom, zavodom za zapošljavanje, ravnateljima osnovnih io srednjih škola i drugim partnerima je olakšati izbor zanimanja i upoznati ih s programima koje srednje škole s područja županije nude.

– Već smo drugu godinu zaredom odlučili pronaći alat kojim bismo dostupnost upisa u srednje škole učinili lakšima onima kojima je to danas to bitna odluka, a to su učenici osnovnih škola, a pred kojima je odluka o tome gdje će nastaviti svoje srednjoškolsko obrazovanje. Naravno, uz pomoć svojih roditelja, koji im jednostavno moraju u tome pomoći. Smatramo da će ovaj vodič biti prikladan alat za donošenje takve odluke. Publikaciju smo objavili u tiskanom i elektronskom obliku, ona sadrži sve potrebne podatke o upisima svih programa u sve naše srednje škole. Znano je da županija kao osnivač vodi brigu o 18 osnovnih škola, osam srednjih i dvije glazbene škole i jadan učenički dom – kazao je župan Koren i zahvalio svim partnerima koji su pomogli u ovom projektu.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek istaknula je kako se ideja vodiča rodila za vrijeme pandemije i napomenula kako će ga tiskati i dalje.

– Vodič je tiskan u 1500 primjeraka, sadrži stotinjak stranica i konceptualno je sadržan u nekoliko cjelina. Nakon uvodnih riječi županije koja je nositelj projekta i partnera koji su sudjelovali i koji sudjeluju u kreiranju upisne politike, imamo jedan dio koji opisuje županijske projekte i programe koje provodimo u sektoru obrazovanja na način da mislimo da su to naše komparativne prednosti za upis u srednju školu na području Koprivničko-križevačke županije. Zatim slijedi najveći i najvažniji dio koji je posvećen školama, a to je predstavljanje škola kroz programe koje provode i imaju. Svaka škola ima upisni plan, neke osnovne informacije, a onda su predstavljeni programi i zanimanja. Također, odgovaraju na pitanja što će učenici naučiti i gdje mogu raditi. Vodič je vizualno i opisno prilagođen našoj ciljanoj skupini, a to su učenici osmih razreda i njihovi roditelji – kazala je Ana Mušlek.

Objasnila je kako će vodič biti distribuiran svim učenicima osmih razreda biti će dostupan na internetskoj stranici županije u digitalnom obliku.

FOTO Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI