OSUMNJIČENI Bivši čelnici utajili porez na Podravci od 2,7 milijuna kuna

Podravski list profile

Na Općinskom sudu u Varaždinu u srijedu je počelo suđenje bivšem direktoru Rukometnog kluba Podravka Marijanu Domoviću (62), bivšoj tajnici Ani Matišić (56) i rukometnom klubu kao pravnoj osobi zbog kaznenih djela utaje poreza, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave.

Prema tužiteljima, direktor Domović uz pomoć tajnice Ane Matišić kao klupski čelnik organizirao je klupsko poslovanje i tako državu oštetio za vrtoglavih 2,7 milijuna kuna neplaćenog poreza.

Kako je Marijan Domović u svojoj karijeri na koprivničkom Općinskom sudu svojevremeno radio kao sudski vještak za šumarstvo, odlukom suda, predmet je delegiran na sud u Varaždin. Sudac Dejan Repić na prvoj raspravi saslušao je uvodne riječi tužitelja i obrane, a okrivljeni Marijan Domović, Ana Matišić i zastupnik RK Podravke, koprivnički odvjetnik Damir Barišić, izjasnili su se kako su razumjeli optužnicu i negirali krivnju. Krunoslav Kunštić, branitelj Marijana Domovića, objasnio je koliko je predmet “RK Podravka” vrlo složen.

Domovića se više ne može vidjeti na rukometnim utakmicama

– Radi se o opširnom spisu koji sadrži više od 30.000 listova dokaznog materijala i u kojem je državno odvjetništvo predložilo više od 40 svjedoka koje treba ispitati, kao i vještaka, a izvjesno je da ćemo kao obrana gospodina Domovića u daljnjoj fazi predložiti ispitivanje daljnjih svjedoka i provođenje drugih dokaza. Marijan Domović, koji je porekao krivnju, vjeruje da će tijekom postupka dokazati da nije počinio kaznena djela za koja ga se tereti, a obranu će dati na kraju postupka – rekao je odvjetnik Krunoslav Kunštić nakon prve održane rasprave.

Prema optužnici Marijan Domović tereti se”da je od srpnja 2004. do kraja 2008. godine u Koprivnici, kao direktor trećeokrivljenog društva, organizirao poslovanje tako da društvo izbjegne platiti porez na dohodak”. Tužitelji su optužnicom opisali i zašto optužuju Marijana Domovića i Anu Matišić.

“Naknade za igranje i nagrade igračicama isplaćivale su se podizanjem novca sa žiro-računa putem blagajne na temelju neistinitih putnih naloga za nepostojeća službena putovanja po Republici Hrvatskoj i inozemstvu (naloge je prvookrivljenik sačinjavao zajedno s drugookrivljenom tajnicom društva); u poslovnim knjigama društva nisu se prikazivala plaćanja najamnine i troškova stanovanja za igračice i trenere, naknada stranim sucima, dnevnica zaposlenicima i igračicama i poklona kupljenih kreditnim karticama društva. Opisanim je društvo izbjeglo platiti porez na dohodak u visini većoj od 2.700.000,00 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske”, istaknuto je optužnicom. Drugooptužena Ana Matišić tereti se i da si je 25. listopada 2007. godine iz blagajne RK Podravke isplatila nešto više od 5.000 kuna i novac zadržala za sebe prikazavši da se tim novcem plaćaju dva računa društva koja su već ranije bila plaćena.

Službena državnoodvjetnička istraga počela je 2013. godine nakon kriminalističkih izvida koprivničke policije. Policajci su tada utvrdili štetu za državni proračun tek nešto manju od 90.000 kuna. Nakon toga, uslijedila je očito mnogo temeljitija istraga državnih odvjetnika tako da je do podizanja optužnice 2016. godine visina štete s 90.000 narasla na golemih 2,7 milijuna kuna.

Marijan Domović i Ana Matišić više nisu u rukometnom klubu. Domović je klub morao napustiti 2010. godine, a nešto prije iz kluba je otišla i Ana Matišić. Vijest o podizanju optužnice oboje su tada saznali od novinara. Marijan Domović nije posebno htio komentirati teške optužbe za gospodarski kriminal koji mu je stavljen na teret. – Sve što sam imao sam rekao, a sve što još imam za reći, kazat ću na sudu – kratak je bio Marijan Domović kada smo s njim razgovarali nakon podizanja optužnice. Njegova suoptužena bivša tajnica Ana Matišić, nakon što su tužitelji javno obznanili za što će je na sudu teretiti, bila je dosta uznemirena i također je najavila žestoku borbu da dokaže svoju nevinost. Kako je Rukometni klub Podravka i sam kazneno prijavljen, ne može ispostaviti odštetni zahtjev.

Dok Ana Matišić često dolazi na utakmice

S pravnog gledišta, tek nakon pravomoćnosti presude i to ako ona bude osuđujuća, Rukometni klub Podravka mogao bi zasebnom tužbom od svojih bivših djelatnika potraživati naknadu učinjene štete. U vrijeme koje povezuje Domovića i Matišić s kaznenim djelom, predsjednik kluba bio je tadašnji član Uprave Podravke Saša Romac koji ovim kaznenim postupkom nije obuhvaćen. Romac je klub naslijedio od bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, a  RK Podravka u međuvremenu je privatizirana i postala Športsko dioničko društvo s Gradom Koprivnicom kao većinskim vlasnikom te i glavnim sponzorom, prehrambenom industrijom Podravka. Trenutno je interes glavnog sponzora izuzetno velik, no u vrijeme privatizacije kluba i kaznenih postupaka baš i nije bilo tako.

Klub je bio opterećen velikim dugom koji se gomilao i od prvih predsjednika Krešimira Mulvaja i Berislava Slukića, pa preko Damira Polančeca i Saše Romca, narastao prema nekim procjenama na čak deset milijuna kuna. Zbog toga svega sudbina kluba bila je upitna, no danas je, čini se, situacija znatno bolja. Krizno je razdoblje iza kluba ponajviše zahvaljujući velikom interesu i dobroj volji Podravke kao glavnog sponzora.

FOTO Nikola Wolf / Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI