OLAKŠANJE ZA TRUDNICE Naša bolnica jedina dobila stolčić za porod uz pomoć gravitacije

Kako su nam rekle primalje iz rodilišta, Ivana Brunec, ujedno i voditeljica rodilišta, te Biserka Geršić, porod na stolčiću najprirodniji je porod kod kojeg pomaže i gravitacija


Autor: podravski.hr — 06.04.2018. / 19:00 Aktualno

Stolčić bi, kažu u bolnici, trebao olakšati porod

Koprivničko rodilište čeka prvu rodilju koja će svoju bebu na svijet donijeti na – stolčiću. Naša bolnica odnedavno nudi i tu mogućnost poroda, pa je u tu svrhu za medicinske sestre – primalje iz cijele naše županije u srijedu održana edukacija. Naše je primalje podučavala Erika Spirić iz varaždinske bolnice, primalja s dugogodišnjim iskustvom, a edukaciju je organizirala Hrvatska komora primalja.

Kako su nam rekle primalje iz koprivničkog rodilišta, Ivana Brunec, ujedno i voditeljica rodilišta, te Biserka Geršić, porod na stolčiću najprirodniji je porod kod kojeg pomaže i gravitacija, žene lakše podnose bol, a porod ide brže. No, nije to uvijek pravilo kod svake žene, pa rodilje zato mogu birati. Nekim ženama stolčić neće odgovarati.

Također je bitno da kod takvog poroda cijela trudnoća mora biti u savršenom redu, dakle ako je bilo ikakvih problema u trudnoći, poput otkucaja bebina srca, trudničkog dijabetesa, prijevremenog poroda, stolčić nije metoda izbora jer je žena kod takvog poroda medicinskim djelatnicima puno nedostupnija nego na krevetu. U slučaju hitnosti, ženu treba dizati sa stolčića, stavljati na krevet, što iziskuje dragocjeno vrijeme.

 

Koprivničke primalje kraj modernog stola za porod

 

Važno je istaknuti da koprivnička bolnica, jedna od rijetkih, već četiri-pet godina ima stol za porode koji nudi istu tu funkciju stolčića i kakav nemaju mnogo veće bolnice poput varaždinske. Ženama je možda i udobniji zbog naslona, a primaljama je zgodniji jer se samo spusti i polegne. Zbog edukacije o korištenju, dosad ga nisu koristili na način stolčića, ali odsad hoće.

– Vrlo malo rodilišta ima taj stolčić, samo velike klinike poput Rijeke, Osijeka, Varaždina. Primjerice, Bjelovar i Virovitica nemaju. Mi ćemo jedini u okruženju nuditi takav porod – kazale su primalje Brunec i Geršić te nam objasnile kako rodiljama u našoj bolnici maksimalno izlaze ususret.

– Koprivnička bolnica otprije nudi porode, ako svi čimbenici dozvole, da žena hoda, kreće se, čuči, sjedi na lopti, jede i pije. Žena je rijetko prikovana isključivo uz krevet – istaknule su Biserka Geršić i Ivana Brunec te dodale kako danas sve više žena ima pratnju na porodu, rijetke su same.

Poštuje se zlatni sat, dakle, kontakt majke i djeteta sat vremena nakon poroda, a pupkovina se ne klama prije nego što prestane pulsirati. U većini slučajeva u tom periodu počinje i dojenje.

Također, naša je bolnica jedna od rijetkih u kojoj je sve besplatno.

– Uzimamo krv iz pupkovine za zakladu Ana Rukavina potpuno besplatno, a neke bolnice to naplaćuju. Također, tečaj za rodilje također je besplatan, kao i prisustvo na porodu, što neki naplaćuju. Kod nas se ništa ne plaća – istaknule su Brunec i Geršić. M. Ištvanović

 

FOTO: Nikola Wolf i Mirela Ištvanović