16 MJESECI ZATVORA Počinio seriju provala pa onda u policijskom zatvoru ‘krao’ spužvu iz madraca

Prijavila ga je i Policijska uprava zbog štete na madracu u iznosu od 993,75 kuna


Autor: podravski.hr — 19.04.2018. / 16:49 Crna kronika

Ilustracija / U zatvoru završio već drugi neodgovorni otac

Dario (18) iz Koprivnice zbog serijskih provala osuđen je ovih dana na Općinskom sudu na 16 mjeseci bezuvjetnog zatvora. Riječ je o višestruko osuđivanom mladiću koji je trenutačno na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci prema presudi Županijskog suda u Varaždinu, i to zbog razbojništva.
Prema ovotjednoj presudi Općinskog suda u Koprivnici, Dario je od od srpnja 2012. do rujna 2013. godine u Koprivnici “na raznim mjestima na nasilan način ulazio u prostorije raznih vlasnika s ciljem oduzimanja novca i drugih predmeta”. Tako je jednom “uzeo i za sebe zadržao dvije slavine sa mješalicama za toplu i hladnu vodu, dvije obične slavine i jednu slavinu za hladnu vodu”. U drugom slučaju “uzeo je 400 komada praznih PVC boca i limenki ambalaže s povratnom naknadom u vrijednosti od oko 200 kuna, vlasništvo Folklornog ansambla Koprivnica”.
U trećoj je tvrtki “uzeo i zadržao 200 komada praznih limenki s povratnom naknadom u vrijednosti od oko 100 kuna”, a u četvrtoj “na parkirališnom prostoru Hotela Podravina uz pomoć metalne šipke slomio zaštitni lokot automata za naplatu parkiranja, potom automat otvorio i uzeo kutiju sa kovanim novcem u iznosu od oko 300 kuna”.

Vještaci: To je osoba graničnog intelektualnog funkcioniranja s poremećajem ličnosti sklona zlouporabi alkohola, neuka, odgojno zapuštena, ali raspravno sposobna

Možda najbizarnije kazneno djelo – oštećenje tuđe stvari – počinio je u rujnu 2013. godine oko 9.30 sati u zgradi koprivničke Policijske uprave. Tamo je zbog provala boravio u prostoriji za smještaj uhićenih osoba. Kako je naveo Općinski sud, “rukama je potrgao tapacirani dio madraca na kojem je ležao, a zatim iz madraca izvadio njegovu ispunu, odnosno spužvu i na taj način Policijskoj upravi pričinio štetu u iznosu od 993,75 kuna”.
Mladić je tijekom suđenja priznao gotovo sva nedjela, osim trganja madraca u policijskom pritvoru. Samo po toj se točki optužnice – tko zna iz kojih razloga – odlučio braniti šutnjom.
Ovlašteni sudski vještaci – ugledni psihijatri i psiholozi – naveli su kako je Dario “osoba graničnog intelektualnog funkcioniranja s poremećajem ličnosti sklona zlouporabi alkohola, neuka, odgojno zapuštena, ali aktualno raspravno sposobna”. (rm)
FOTO: ARHIVA