UDAR NA STARIJE Smještaj u javnom staračkom domu poskupljuje do 44 posto, korisnici bespomoćni i šokirani

Cijena nije mijenjana 16 godina, a to je za Dom postalo neodrživo i morali smo donijeti takvu odluku - ističe K. Vitelj


Autor: podravski.hr — 22.05.2018. / 18:09 Aktualno

Cijena Doma nije mijenjana dugi niz godina

Cijena smještaja u županijskom Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici za nekoliko mjeseci znatno će poskupjeti, doznajemo ekskluzivno.

Kako najavljuje Krunoslav Vitelj, šef Upravnog vijeća Doma za starije, radi se o iznosima i 35 posto većima.

– Neće sve kategorije smještaja isto poskupjeti, ali poskupljenje se kreće oko 35 posto. Cijena nije mijenjana 16 godina, a to je za Dom postalo neodrživo i morali smo donijeti takvu odluku. Budući da i dalje želimo održati visoki standard, ovo je bilo neminovno. Otprilike 1. kolovoza na snagu bi trebale stupiti nove cijene – kazao je Vitelj.

Šef Upravnog vijeća Krunoslav Vitelj

Dodao je da su korisnici svjesni situacije te da do sada nisu dizali cijene jer bi onda subvencije države i Županije bile manje. Vesna Križan, ravnateljica koprivničkog Doma za starije ističe:

– I s ovim povećanjem još uvijek ćemo biti jeftiniji od svih ostalih ‘državnih’ domova u Hrvatskoj, a o privatnima da ne govorim. Najniža ekonomska cijena doma iznosi 4100 kuna. Korisnici su plaćali znatno manje iznose upravo zbog subvencija države i Županije. Korisnicima je to, naravno, šok, ali pripremali smo ih na povećanje – navodi Križan.

 

Ravnateljica Doma za starije Vesna Križan

 

Ipak, za neke će cijena rasti za čak 44 posto. Radi se o korisnicima smještenima u jednokrevetne sobe s balkonom u stanarskom dijelu. Oni će, prema prijedlogu novog cjenika, umjesto dosadašnjih 2084 kuna plaćati 3000 kuna. Jedna od njih je i Terezija Horvat, predstavnica korisnika u Upravnom vijeću Doma za starije.

– Nove cijene postavila je Županija, i ja sam bila protiv toga kad smo glasali o prijedlogu. Predložila sam da se smanji makar za 100 kuna jer bi i to već bilo puno bolje za korisnike, no bila sam u manjini – kazala je Terezija Horvat.

Složila se da je bilo nužno povećati cijene jer dosadašnje nisu održive, no korisnicima će to biti velika promjena.

– Normalno je da smo mi kao korisnici nezadovoljni, to je zaista velik iznos, ali, izgleda, nije moglo drugačije. Sada će veći financijski teret pasti i na djecu korisnika koji će morati doplaćivati ostatak kojeg pojedine mirovine korisnika ne pokrivaju. Najgore smo prošli mi u jednokrevetnim sobama – zaključila je Terezija Horvat.

Saznali smo i da će cijena smještaja u dvokrevetnim sobama za nepokretne također iznositi 3000 kuna, umjesto dosadašnjih 2260 kune, što iznosi povećanje za oko 33 posto.

Budući da Dom za starije ima čak 18 različitih smještajnih jedinica, izračunali smo da prosječna cijena smještaja (bez apartmana) iznosi 2100 kuna. S povećanjem od 35 posto, nova prosječna cijena iznosila bi 2835 kuna ili prosječno 735 kuna više po osobi mjesečno. Podsjetimo kako se na smještaj u županijskom Domu za starije čeka čak više i od šest godina, a na listi je više stotina osoba. (sm)

Foto: Arhiva