Izgradili novo raspelo u Staroj gori

Družba Braća Hrvatskoga Zmaja izgradila je raspelo u vinogradarskom predjelu Stara gora između Virja i Šemovaca. Posvetu raspela obavili su gvardijan samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu fra Tomislav Glavnik i virovski župnik Marijan Kovačić, dok su prigodne govore održali Mirko Perok, načelnik Općine Virje, Zvonimir Ištvan, novoizbrani pročelnik Zmajskog stola u Križevcima te dr. sc. Petar Feletar, meštar Zmajskih stolova.

Oni su napomenuli kako je ovim projektom ostvaren jedan od glavnih ciljeva Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, a to je čuvanje i promicanje hrvatske kulturne i prirodne baštine. Umirovljeni učitelj i nekadašnji ravnatelj virovske osnovne škole magistar Dražen Podravec bio je inicijator i najzaslužniji član Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja za izgradnju raspela.

– Ponosni smo što je raspelo podignuto i uređeno u samo nekoliko tjedana te zahvaljujemo svim donatorima, majstorima i vinogradarima koji su sudjelovali u izgradnji raspela – istaknuo je Dražen Podravec.  Teren za gradnju i betonsko postolje obloženo mramorom izgradili su vinogradari i poduzetnici iz Virja i Šemovaca.

Drveni križ s krovištem također je djelo domaćih majstora, a Kristov korpus nabavio je fra Tomislav Glavnik. Na posveti raspela okupili su se mnogi vinogradari iz Stare gore i članovi Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja koji su doputovali iz različitih dijelova Hrvatske. Nakon posvete priređeno je i druženje u obližnjem vinogradu Dražena Podravca.

Foto: ustupio Nikola Cik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI