Zasad ipak ništa od rješavanja problema neupisane djece u vrtiće

Tridesetero mališana s koprivničkog područja nije imalo sreću, očito ni dovoljan broj bodova da bi „upali“ ove godine u jedan od brojnih gradskih pa i privatnih dječjih vrtića na području Koprivnice.

Njihovi roditelji snašli su se na razne načine, dosta ih je moralo na „baka-servis“, a neki su navodno upisani u neke privatne vrtiće u susjednim općinama.

Ova tema objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista

Problem je to s kojim su se susreli ove godine brojni hrvatski gradovi, pa i naši Križevci te susjedni Ludbreg. Križevčani su problemu odlučili doskočiti dogradnjom postojećeg vrtića Križevci, a u Ludbregu, doznajemo, u tijeku je gradnja velikog privatnog vrtića.

Koprivnička vlast mislila je da će vatrogasno rješenje biti najam privatnog prostora i prenamjena u vrtić, no taj je pokušaj neslavno završio – iako je bilo obećano da će se riješiti do listopada. Sada je već prosinac, a gradonačelnik Mišel Jakšić u nekoliko je navrata objasnio tko je i zašto kriv što ti mališani nemaju svoje mjesto u vrtićima.

– Najprije je problem bila državna administracija s obzirom na sve uvjete koje morate zadovoljiti za smještaj djece. Bio je javni natječaj za najam prostora, dogovorili smo s privatnim vlasnikom, no kad je trebalo krenuti u realizaciju, odlučio je dići cijenu. Mi nećemo pristati ni na kakvo reketarenje – bio je odlučan Jakšić, kojemu je oporba na prošlotjednoj sjednici Vijeća predložila čak i da u tom slučaju Grad financijski pomogne roditeljima koji se moraju na drukčije načine snalaziti s čuvanjem djece.

– Nije problem, možemo sjesti i dogovoriti model, no vjerojatno su neka djeca na čuvanju „na crno“ i onda se postavlja pitanje što mi tu stimuliramo – odgovorio je Jakšić koji je otkrio i kako su se pojavili neki novi privatni vlasnici koji su spremni pregovarati o iznajmljivanju prostora, a ima najave i kako bi neki čak i krenuli privatno u posao čuvanja djece.

Grad je, doznajemo, trebao potpisati dvogodišnji ugovor o najmu praktički već dogovorenog prostora, a na previsoku cijenu nisu htjeli pristati. U svakom slučaju ovaj problem bit će vjerojatno riješen tek možda početkom iduće pedagoške godine.

Naime, u Herešinu iduće godine kreće gradnja još jednog gradskog vrtića, poput onog u Starigradu, a vrijednost će mu biti između 10 i 15 milijuna kuna. Uskoro se otvaraju mogućnosti apliciranja na EU fondove pa je izgledno da novi vrtić neće financijski opteretiti gradsku blagajnu.

Koprivnički problem nastao je, pojasnio je svojevremeno Jakšić, zbog činjenice da je u Koprivnicu doseljeno 20-ak obitelji iz susjednih županija, kao i da su očito neka djeca u vrijeme epidemije bila kod kuće ili kod djedova i baka pa su jednostavno bila „nevidljiva“ sustavu.

– Mislili smo da ćemo gradnjom vrtića u Starigradu riješiti problem s kapacitetima, no iz navedenih razloga to se nije dogodilo. Zato i krećemo u gradnju vrtića u Herešinu kako bismo iduće godine ovaj problem konačno i riješili – kazao je koprivnički gradonačelnik.

Foto: Arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI