ODGOVOR STRUČNJAKA Sirova hrana kao “životni stil” nije prihvatljiv i ne preporučam to nikome

Stojnić je poznati nutricionist, koji je magistrirao nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu


Autor: podravski.hr — 31.07.2018. / 14:55 Stil

Poznati stručnjak ne slaže se sa stavom naše Koprivničanke

Nakon što smo prošli tjedan prenijeli iskustva Koprivničanke Nade Zlatar Lukavski, koja već šest godina prakticira isključivo sirovu prehranu, baziranu na voću i povrću, o tome što je zapravo sirovojedstvo ili, engleski „raw food“, i je li ono dobro za ljudski organizam sa stajališta „službene“ medicine razgovarali smo s poznatim nutricionistom Bojanom Stojnićem, koji je magistrirao nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

PL: Iz gledišta nutricionista, što je to ‘raw food’?

– Raw food, odnosno sirova hrana, termički je neobrađena hrana. Termin se također koristi za opis prehrane koja ne sadrži termički neobrađene i procesirane namirnice. Ovisno o filozofiji njenih sljedbenika, sirovojedstvo može sadržavati određeni udio djelomično obrađenih namirnica.

Bojan Stojnić jedan je od vodećih domaćih nutricionista/nutricionizam.hr

PL: Kakve su prednosti i nedostaci takve prehrane?

– Sirovojedstvo se temelji na argumentu kako se kod termičke obrade hrane razgrađuju enzimi koji pomažu njenoj probavi, kako sirova hrana ima veću nutritivnu vrijednost nego ona skuhana te kako sadrži manje toksina stvorenih tijekom njene obrade. Niti jedan od ta tri argumenta nije točan. Ne postoje dokazi da enzimi iz hrane imaju značajnog utjecaja na probavu u ljudskom organizmu. Iako nutritivna vrijednost jest u teoriji veća, probavljivost takve hrane je, zbog izostanka termičke obrade, upravo niža, a time i iskoristivost tih nutrijenata. Kod pravilne termičke obrade hrane neće se stvoriti značajna količina štetnih spojeva, niti ih uopće sva hrana sadrži.

 

Prednost je, kaže Nada Zlatar Lukavski, što se hrana ne mora kuhati

PL: Zašto bi, onda, bila važna termička obrada hrane?

– Termička obrada hrane ima značajnu ulogu u ljudskim životima, ne samo iz kulturološke perspektive i teme okusa hrane, već i zbog povećanja iskoristivosti nutrijenata koje u njoj nalazimo te zdravstvene sigurnosti hrane. Naime, mnogi nutrijenti u hrani biljnog podrijetla vezani su u ljudima biološki neiskoristive komplekse, koji se termičkom obradom razgrađuju i tako hranu čine probavljivijom i nutritivno vrjednijom. Osim toga, tzv. antinutrijenti iz sirove hrane često na sebe vežu i nutrijente iz druge hrane, čineći i njih neprobavljivima. Također, hrana se termički obrađuje kako bi se uništili štetni mikroorganizmi prisutni u njoj. Stoga, termički je neobrađena hrana ujedno i mikrobiološki nesigurna.

PL: A što ako ipak jedete samo sirovo?

– Raw food kao prehrambeni stil nije nutritivno prihvatljiv, stoga ga ne bih preporučio nikome. Sirova hrana svakako treba biti zastupljena u ljudskoj prehrani, međutim nikako u apsolutnom ili čak većinskom udjelu.