A HTIO JE DOBRO Nećete vjerovati zašto je ovaj umirovljeni vatrogasac morao braniti čast na sudu

On je najavio da će se i dalje zalagati da se vatrogasno hodočašće vrati u raspored proslave Svete nedjelje ove godine


Autor: podravski.hr — 10.02.2019. / 15:30 Crna kronika

Nikola Wolf / Ivan Bahat na kraju je dokazao da je bio u pravu

Umirovljeni ludbreški vatrogasac Ivan Bahat (71) završio je na sudu jer je predsjednicima okolnih vatrogasnih društava dijelio planove i slao pisma u kojima je predlagao održavanje vatrogasnog hodočašća u ludbreško svetište prilikom proslave Svete nedjelje.

Kako stoji u presudi varaždinskog Općinskog suda, optužen je da je, predstavljajući se kao aktivni djelatnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ludbreg, obmanuo drugoga u pogledu svoje službene ili društvene funkcije, odnosno položaja, te je DVD-u Rasinja i još nekoliko društava iz okolice Ludbrega poslao nekoliko planova za održavanje Svete nedjelje u Ludbregu. Zbog toga je policija Ivana Bahata teretila da je uznemirio više građana i članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa je time počinio prekršaj na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Nikola Wolf / Ivan Bahat na kraju je dokazao da je bio u pravu

Ovaj pomalo apsurdni postupak završio je pred sudom jer je nekom od vatrogasaca zasmetalo što se Ivan Bahat navodno predstavlja kao službena osoba Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a on to nije, te ga je promptno prijavio policiji koja je pak utvrdila da u ovom slučaju ima elemenata za prijavu.

No, kako je Ivan Bahat naveo u svojoj obrani pred sudom, on niti u jednom trenutku nije rekao da je predstavnik DVD-a Ludbreg, ali je i naveo svoje razloge zašto je slao planove za vatrogasno hodočašće. Kako se na kraju ustanovilo, nije se radilo ni o kakvom lažnom predstavljanju, a još manje o uznemiravanju, već želji da se obnovi zaboravljena tradicija.

Zbog ovog je pisma Ivan Bahat bio optužen

– Ne slažem se s odlukom da je hodočašće vatrogasaca izbačeno iz programa ludbreške Svete nedjelje. To je tradicija koja se prije održavala i ujedinila sve vatrogasce Podravine. Ja čak predlažem da se ova tradicija kandidira za zaštitu UNESCO-a kao nematerijalna baština. Ništa drugo ja nisam učinio, već samo predložio da se ove godine kod proslave Svete nedjelje organizira i hodočašće vatrogasaca – objasnio nam je Ivan Bahat.

Ipak, sutkinja varaždinskog Općinskog suda Jadranka Orlović nije našla elemente prekršaja u postupanju Ivana Bahata te odbila policijsku prijavu kao neosnovanu.

– Niti u jednom pismu koje je okrivljenik poslao ne navodi se da je on djelatnik DVD-a. Niti na jednom pismu nema službenog pečata dobrovoljnog vatrogasnog društva – stoji između ostalog u obrazloženju presude.

Isto tako, navedeno je da osobe kojima je pismo poslano bez većeg promišljanja  mogu zaključiti da organizator najavljenih događaja nije DVD Ludbreg.

Zbog svega toga sutkinja je Ivana Bahata oslobodila krivnje. On je najavio da će se i dalje zalagati da se vatrogasno hodočašće vrati u raspored proslave Svete nedjelje ove godine. (md)