VELIKI OBRAT ADRIA Suđenje Pavloviću, Romcu i Laciću opet je na početku, nakon četiri godine suđenja – nova optužnica

Obrana takvu situaciju tumači kao svoj mali uspjeh u postupku - objasnio je poznati koprivnički odvjetnik Krunoslav Kunštić, inače branitelj prvookrivljenog Saše Romca


Autor: podravski.hr — 02.06.2018. / 13:39 Nekategorizirano

Pavlović i Romac te Lacić tijekom suđenja u Varaždinu

Nakon četiri godine, suđenje Saši Romcu i Josipu Pavloviću, bivšim članovima uprave Podravke, te vlasniku zadarske Adrije Miodragu Laciću  optuženima da su oštetili Podravku za 16,9 milijuna kuna doživjelo je veliki obrat.

Na raspravi održanoj na Županijskom sudu u Varaždinu tužitelji su izmijenili optužnicu zbog čega je sutkinja Božica Mišak prekinula suđenje i vratila optužnicu na razmatranje optužnom vijeću tog suda. Razlog tomu je taj što je zamjenik županijske državne odvjetnice u Varaždinu Miljenko Babić sudu i okrivljenicima dostavio potpuno izmijenjenu optužnicu, i to po svim točkama. Ako Optužno vijeće potvrdi optužnicu, postupak će krenuti otpočetka.

– Zadovoljan sam što je izmijenjena optužnica iz stadija sudskog postupka vraćena optužnom vijeću radi njezinog ispitivanja i kontrole, dakle na sam početak, tim više jer je sud osim te imao mogućnost i nastaviti postupak po izmijenjenoj optužnici. Obrana takvu situaciju tumači kao svoj mali uspjeh u postupku – objasnio je poznati koprivnički odvjetnik Krunoslav Kunštić, inače branitelj prvookrivljenog Saše Romca.

Što se četverogodišnjeg postupka tiče, ono je bilo ušlo u samu završnicu. Kad je dokazni postupak završio, tužitelji su zatražili i dobili prema zakonu dva roka za doradu optužnice, što su i učinili.

Prema prvotnoj optužnici, optuženi trojac tereti se da su sklopili ugovor o skladištenju i zamrzavanju ribe za 630.000 kuna mjesečno iako je Podravka Adriji već plaćala skladištenje. Osim toga, Romca se tereti i da je, kao zastupnik i suvlasnik tvrtke Quorum iz Praga, s Lacićem sklopio ugovor da će za Adriju istražiti tržište. Romcu su platili te je on podigao i zadržao 92.500 eura, a posao nikada nije obavljen. Saši Romcu se na teret stavlja i da je, kao zastupnik Quoruma, tvrtki Podravka Poljska za istraživanje tržišta naplatio 40.000 eura. Na posljednjoj raspravi okrivljeni su menadžeri sutkinji Božici Mišak iznijeli i svoje obrane.

– Sve se radilo u silnoj želju da se kriminalizira svaka poslovna odluka u kojoj smo mi optuženici sudjelovali, pri tome selektivno birajući koga će se za nešto optužiti, a koga neće – naglasio je  Saša Romac i dodao kako se poslovni odnos Podravke i Adrije doista dogodio, no ne na način kako ih se tereti.

Romac se branio kako nije ni na koji način sudjelovao u usklađivanju i izračunima spornog iznosa, niti na izradu modela kako će Podravka zatvoriti sporni dug prema Adriji. Zaključio je Romac kako ni nova uprava Podravke na čije je čelo tada došao Miroslav Vitković taj odnos dovela u pitanje zato što je Adrija otpisala fakturu od 11,5 milijuna kuna prema Podravki jer joj je dug plaćen preko Dalmacija-ribe.

Romac se osvrnuo i na preostale točke optužnice koje ga terete za kriminal preko češke tvrtke Quorum. Rekao je kako je ugovor između Adrije i Quoruma uredno odrađen i uredno plaćen, a ne kako tvrde tužitelji da uopće nije postojao. Usluge lobiranja i provizije su se isplaćivale u gotovini, zaključio je Romac i dodao kako je jedini predstavnik tvrtke Quorum Jan Reich koji bi to mogao sve potvrditi preminuo, a da dokaza da je on podigao novac i zadržao ga za sebe jednostavno nema.

Drugooptuženi bivši član Podravkine uprave Josip Pavlović rekao je kako je Podravka prihvatila obračun razlike naknade od 14 milijuna kuna Adriji s tim da ni Romac, ali ni on osobno, nisu imali posla s tim.

– Na sastanku na kojem su sudjelovali svi članovi Uprave osim predsjednika Zdravka Šestaka, dakle Vitković kao zamjenik predsjednika Uprave, Pucar, Romac i ja te Bešvir koji je bio odgovoran za biznis ribe donijeta je odluka da se dugovanje Adriji riješi preko ugovora s Dalmacija-ribom. S prvotnih 400.000 dogovoreno je da se iznos digne na preko 600.000 kuna – rekao je Pavlović.

– Ugovor s Adrijom zaključen je u interesu Podravke i čudi me što je Podravka u ovom postupku postavila imovinsko-pravni zahtjev. Taj poslovni dogovor odobrio je i Nadzorni odbor, i to nakon što Romac i ja nismo više bili u Upravi – zaključio je Pavlović.

Miodrag Lacić branio se vrlo opširno i potpuno različito nego tijekom dosadašnjeg tijeka kaznenog postupka. Porekao je krivnju, objasnio u detalje sve dijelove poslovnog odnosa Adrije i Podravke i naglasio kako je cijeli posao s Adrijom vodio Krunoslav Bešvir. Što se tiče poslova u Češkoj, Lacić je rekao kako je posrednik Jan Raich tražio 100.000 eura za ugovaranje prodaje Adrije u pet najvećih lanaca u Češkoj.

– Kada sam pušten iz zatvora, tražio sam od Josipa Romca da stupimo u kontakt s Raichom da bude spreman na ispitivanje na policiji, no on mi je rekao da je preminuo i da mi ne može pomoći – rekao je trećeoptuženi Miodrag Lacić. Karlo Eisenbeisser