AFERA ADRIA Uskoro presuda Romcu, Pavloviću i Laciću u procesu teškom 17 milijuna kuna

Tužitelji i branitelji u siječnju će održati završne govore, a optuženici iznijeti obranu i vjerojatno će sutkinja donijeti nepravomoćnu presudu


Autor: podravski.hr — 10.11.2017. / 6:46 Aktualno

Josip Pavlović, Saša Romac i Miodrag Lacić u varaždinskoj sudnici

Nakon više od godine dana stanke, na Županijskom sudu u Varaždinu nedavno je završen dokazni postupak u suđenju Saši Romcu, bivšem članu Podravkine uprave. Njega i Josipa Pavlovića, također bivšeg člana uprave Podravke, optužnica tereti u takozvanoj aferi Adria ili Spice 2, da su oštetili Podravku i Dalmacija-ribi pribavili 16,9 milijuna kuna.
Na to ih je, prema optužnici, nagovorio trećeoptuženi Miodrag Lacić, vlasnik zadarske Adrije.
Optuženi trojac tužitelji terete da su sklopili ugovor o skladištenju i zamrzavanju ribe za 630.000 kuna mjesečno iako je Podravka Adriji već plaćala skladištenje.
Osim toga, Romca se tereti i da je, kao zastupnik i suvlasnik tvrtke Quorum iz Praga, s Lacićem sklopio ugovor da će za Adriju istražiti tržište. Romcu su platili te je on podigao i zadržao 92.500 eura, a posao nikada nije obavljen. Saši Romcu se na teret stavlja i da je, kao zastupnik Quoruma, tvrtki Podravka Poljska za istraživanje tržišta naplatio 40.000 eura.
Sutkinja Božica Mišak zbog proteka vremena raspravu je morala početi iznova. Prihvatila je i da će kao novi dokaz u spis uvrstiti nalaz revizije poslovanja zadarske Adrije te tvrtki Plimex i Dimo kojima je vlasnik trećeoptuženi Miodrag Lacić. Kako tvrdi njegov odvjetnik, računi dobiti i gubitka tih tvrtki jasno pokazuju kako Lacić nije imao motiva izvlačiti novac iz Adrie.
Kako drugi dokazi nisu predloženi, sutkinja je dokazni postupak zaključila, i raspravu odgodila za kraj siječnja sljedeće godine. Tada će tužitelji i branitelji održati svoje završne govore, a optuženici iznijeti obranu i vjerojatno će sutkinja donijeti presudu. (ke)
FOTO: CROPIX