AFERA AGRAM Otkrivamo: što je Bandićev zastupnik Lacković ispričao USKOK-u o razgovorima s Bandićem

Lacković je kao član Bandićeva kluba zastupnika nagrađen mjestom u Državnom sudbenom vijeću, tijelom koje bira i razrješuje suce i šefove sudova


Autor: podravski.hr — 14.03.2018. / 12:14 Aktualno

Milan Bandić i Željko Lacković - politički partneri koje povezuje i afera sa zagrebačkim smećem

“Bandić mi je rekao – tu je direktor iz Holdinga zadužen za rješavanje problema s otpadom, a ako dođe do kakvih problema postoji i gospođa zadužena za gospodarstvo koja će to rješavati. Naglašeno je i da prilikom davanja ponude svakako moramo imati u vidu cijenu transporta otpada na relaciji Zagreb – Đurđevac. No, nakon tog razgovora više nismo imali nikakvih kontakata vezanih za zbrinjavanje zagrebačkog otpada. Iz medija smo poslije doznali da je Zagreb našao drugo rješenje”.
Tako je uskočkim istražiteljima saborski zastupnik Željko Lacković, tadašnji gradonačelnik Đurđevca, prepričao razgovor s Milanom Bandićem 13. prosinca 2013. godine u zagrebačkoj Palači dverce. Bandić je imao problem kamo s krupnim otpadom koji je bio zatrpao zagrebačke ulice jer se na Jakuševcu nije mogao odlagati, a za posao zbrinjavanja živo je bio zagrijan upravo Đurđevac.
No, Lacković tog 13. prosinca očito nije imao pojma da ga Bandić, kako se poslije ispostavilo, navlači za nos i samo fingira zainteresiranost za đurđevačku ponudu. Naime, čak 15 dana ranije – 29. studenog točno u podne – u ZG holdingu su za posao zbrinjavanja otpada odabrali Pripuzov CIOS i njegovu ponudu tešku 7,7 milijuna kuna s PDV-om. Da je ispao naivac, đurđevački je gazda doznao dvije godine kasnije.

Zagrebački sud ovaj je tjedan taj dio optužnice vratio na doradu, odnosno u istražni postupak, te je naloženo financijsko vještačenje stvarne štete koju je ZG holding pretrpio u poslu s Pripuzom

Prema optužnici koju je još u jesen 2015. USKOK u aferi Agram podigao protiv Bandića, šefa ZG holdinga Slobodana Ljubičića, vlasnika CIOS-a Petra Pripuza i drugih, đurđevačka je ponuda za zbrinjavanje otpada jedan od ključnih dokaza da nije bilo potrebe za žurnim postupkom bez javnog natječaja i izravnim ugovaranjem posla s Pripuzovim tvrtkama. Samo na tom je poslu, tvrdi USKOK, Zagrebački holding na koncu oštećen za dva milijuna kuna. Zbog toga će i svjedočenje Željka Lackovića na suđenju Bandiću i ekipi, ako optužnica bude potvrđena, USKOK-u biti vrlo važno.
Zagrebački sud ovaj je tjedan taj dio optužnice vratio na doradu, odnosno u istražni postupak, te je naloženo financijsko vještačenje stvarne štete koju je ZG holding pretrpio u poslu s Pripuzom. USKOK tvrdi da za tim nije bilo nikakve potrebe jer je u optužnici sve detaljno objašnjeno, ali Sud je prihvatio argumente Bandićeve i Pripuzove obrane.
Od kraja 2013. do danas političke okolnosti ponešto su se promijenile. U rujnu 2016. dotad nezavisni Lacković na parlamentarne izbore izlazi na Bandićevoj listi i umjesto njega ulazi u Sabor. Čvrst politički savez Bandića i Lackovića zacementiran je nakon što u svibnju 2017. đurđevački zastupnik svojim glasom spašava glavu ministru financija Zdravku Mariću i premijeru Andreju Plenkoviću. Dva mjeseca kasnije, Lacković je kao član Bandićeva kluba zastupnika nagrađen mjestom u Državnom sudbenom vijeću. Tijelom koje bira i razrješuje suce i šefove sudova.
Lacković je, dakle, morao znati da bi njegovo svjedočenje na suđenju, ako se potvrdi optužnica, moglo biti nezgodno za političkog patrona Bandića. Zašto je onda svejedno odlučio ući u izborni i poslijeizborni deal sa zagrebačkim gradonačelnikom – ovog je časa teško dokučiti. Ako proces krene, iskusni odvjetnik, Bandićev saborski zastupnik i član Državnog sudbenog vijeća morat će odgovarati na brojna pitanja USKOK-a i optuženika. Kako će se pritom postaviti? Nadamo se po onoj Aristotelovoj: Amicus Plato, sed magis amica veritas. Ili u slobodnijem prijevodu: Drag mi je prijatelj, ali draža mi je istina.
Otkud Đurđevac u priči o zbrinjavanju zagrebačkog otpada? Još 9. studenoga 2013. činilo se kako će Zagreb taj problem brzinski riješiti s Petrom Pripuzom. Tog dana u 9.38 sati tajno snimljen razgovor šefa Holdinga Ljubičića i Bandićeva savjetnika za otpad Željka Horvata bilježi ove Ljubičićeve riječi: “Treba u ponedjeljak objaviti javni poziv za zbrinjavanje gdje će se Pero javiti. Pero će to odvesti, samljeti i separirati, nije to nikakav problem”.
Ipak, brz i efikasan dogovor Pripuza i ZG holdinga, kako se može iščitati iz optužnice, odjednom su zakomplicirali upravo Picoki. Đurđevačko komunalno poduzeće odlučuje ponuditi svoj deponij, pa se već 12. studenoga održava i prvi sastanak odgovornih ljudi Holdinga i Komunalnih usluga. Zaključak? Gradonačelnici Zagreba i Đurđevca Bandić i Lacković trebali bi sjesti i ispitati mogućnost suradnje.

No, nikakav javni poziv do Đurđevca na koncu nije došao, o čemu su svjedočili i Željko Lacković i direktor Komunalnih usluga Tomislav Kolarić. Posao je po žurnom postupku i izravnom pogodbom dobio Pripuzov CIOS

Drugi dan nakon tog sastanka Đurđevčani upućuju Holdingu službeni dopis kojim im nude zbrinjavanje 50.000 kubika otpada (Pripuz je na koncu zbrinuo oko 7100 tona). Direktor Komunalnih usluga Tomislav Kolarić kaže da im se nakon toga iz Holdinga nitko nije javljao, ali gradonačelnik Lacković mu je, kaže, spomenuo neki događaj u Zagrebu na kojem će se susresti s Bandićem pa ga pitati o tome. Sastanak se doista dogodio (vidi početak teksta), ali kad je sve bilo gotovo.
“Iz razgovora snimljenog 23. studenoga u 14.58 sati između Slobodana Ljubičića i Željka Horvata proizlazi da se s organizacijom sastanka s predstavnicima Đurđevca odugovlačilo kako bi se realizirao posao s CIOS-om, iako je prema van trebalo izgledati da se na najtečaj mogao javiti svatko i da postoji zainteresiranost za suradnju s Đurđevcem”, tvrdi USKOK u optužnici.
U uskočke tajne mjere snimanja 28. studenoga 2013. godine u 13.05 sati upao je i telefonski razgovor šefa Holdinga Ljubičića s Petrom Pripuzom.
– Ti daješ izjave za RTL o ponudama – kaže Pripuz Ljubičiću.
– Zašto ne, rekao sam da postoje dvije ponude, jedna ponuda je Đurđevac, druga je CIOS, koja bude povoljnija bit će, što drugo… Radi se o javnom pozivu, prema tome na javni poziv se ima pravo javit svatko, pa čak i ti – tumači Ljubičić Pripuzu.
No, nikakav javni poziv do Đurđevca na koncu nije došao, o čemu su svjedočili i Željko Lacković i direktor Komunalnih usluga Tomislav Kolarić. Posao je po žurnom postupku i izravnom pogodbom dobio Pripuzov CIOS. Već u listopadu 2014. USKOK je u spektakularnoj policijskoj akciji nakon tajne istrage dao uhititi Bandića, Ljubičića, Pripuza i još 13 osoba. Optužnica je podignuta u prosincu 2015. godine, a dio o suspektnom zbrinjavanju zagrebačkoga golmaznog otpada još nije pravomoćan. Ako se to dogodi, Lacković i Bandić imat će zanimljiv susret u sudnici Županijskog suda u Zagrebu. (rm)
FOTO: ARHIVA