MEGAAFERA FARMAL Više od 300 liječnika i ljekarnika nagodilo se s tužiteljstvom i priznalo primanje mita od ludbreške tvrtke

Suđenje još nije počelo jer se opet nisu pojavili svi optuženici


Autor: podravski.hr — 27.12.2017. / 6:45 Aktualno

Dražen Dedi nekoć je bio glavni čovjek Farmala, a danas čeka suđenje za megaaferu

Suđenje negdašnjem glavnom menadžeru ludbreškog Farmala Draženu Dediju i preostalim optuženicima u korupcijskoj aferi Hipokrat, jednom od najvećih postupaka domaćeg pravosuđa, još nije počelo.
Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Smiljanić i treći je put ove godine odgodila zakazano pripremno ročište. Još jednom zbog istog razloga: nepojavljivanja svih optuženika.
Potvrdio nam je to Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Dražen Dedi uhićen je 2012. godine, a nakon što su istražitelji i tužitelji obavili svoj posao, na početku postupka 2014. godine, osim tvrtke Farmal koja je nakon te afere, de facto, prestala postojati, i direktora Dražena Dedija, optužene su bile 364 osobe među kojima su velika većina bili liječnici i ljekarnici.
USKOK ih je teretio za brojne zlouporabe položaja i ovlasti, primanje i davanje mita. Prvooptuženog glavnog menadžera Farmala Dražena Dedija USKOK tereti da je od liječnika tražio da svojim pacijentima propisuju lijekove Farmala, a zauzvrat su dobili novac ili usluge, skupe poklone ili pak daleka, egzotična putovanja.
Dedi se kao prvooptuženi predsjednik uprave Farmala s još nekoliko direktora optužuje da je od 2009. do uhićenja u listopadu 2012. godine povezao veći broj liječnika i ljekarnika na području cijele Hrvatske, koji su primali mito.
Većina optuženih, uključujući i samu tvrtku Farmal, iz koje je Dedi nakon izbijanja afere morao otići, priznala je krivnju i osuđeni su na temelju nagodbe s USKOK-om. Farmal je tako kao osuđena tvrtka morao platiti vrtoglavih 2,5 milijuna kuna kazne.
Nakon što je optužnica službeno potvrđena, početak suđenja usporile su nagodbe još četiri osobe, tako da je optužnica s prvotno 364 osobe spala na samo 37. Konkretnom brojkom, među optuženima je bilo čak 335 liječnika, uglavnom obiteljske medicine koji najviše i prepisuju lijekove pacijentima. Krivnju su prije priznala 324 liječnika i ljekarnika, koji su kažnjeni novčano, ili su im izrečene uvjete osude ili im je pak zatvorska kazna prema sporazumu zamijenjena radom za opće dobro.
Kako navode kolege iz Večernjeg lista koji su detaljnije pratili postupak, velik dio tih presuda odavno je postao pravomoćan, a o veličini tog pravosudnog postupka govore same brojke prema kojima je izrečeno 175 presuda rada za opće dobro, 128 uvjetnih osuda i devet presuda u kojima optuženi moraju platiti novčanu kaznu. Prema dosadašnjim podacima, tijekom postupka od optuženika je oduzeto i u državni proračun uplaćeno nešto više od devet milijuna kuna. Dražen Dedi je Farmal napustio nakon izlaska iz istražnog zatvora 2012. godine, a danas je zaposlen kao istaknuti menadžer u varaždinskoj tvornici ambalaže Bomark.
Piše: Karlo Eisenbeisser
FOTO: NIKOLA WOLF