AFERA JAMCI Optuženoj liječnici sudi se već deset godina, dio nedavno otišao u zastaru

Suđenje je počelo 2004. kada su liječnica Mira Božičević Radaković i njezin suprug optuženi da su od 1997. do 2003. podigli čak 40 kredita koje su umjesto njih vraćali njihovi jamci, mahom liječničini pacijenti


Autor: podravski.hr — 28.01.2013. / 11:03 Crna kronika

KOPRIVNICA – Da ste prije deset godina napravili potrebne istražne radnje, možda do ovog suđenja ne bi ni došlo, upozorio je sudac Krešimir Pavlović državnu odvjetnicu Marijanu Križanec Evačić nakon što je tijekom suđenja Miri Božičević Radaković zatražila stanku kako bi provjerila je li pozvana svjedokinja oštećena u postupku. Bivša novigradska liječnica optužena je u velikoj aferi ‘Jamci’ da je podigla više od pet milijuna kuna kredita i prevarila oko 70 jamaca.
Svjedokinja Maja Plantić Bonačić, koju je Državno odvjetništvo u optužnici navelo kao jednu od oštećenih, jasno je dala do znanja da to nije.
– Nisam oštećena. Mislim da nisam ništa otplatila jer sam imala vlastitih dugova i bila jamac drugima pa mi je plaća bila opterećena oko 1500 kuna – rekla je.
Ipak, u njezinom slučaju bilo je sporno što je na račun štedno-kreditne zadruge uplatila 8682 kune u šest rata, i to sve u istom danu.
– Nisam to ja uplatila. Mislim da su to uplatile Hrvatske šume jer su od zadruge dobile dopis da će im blokirati račun ako ne plate – navela je Dušić, što je sudac prihvatio s određenim čuđenjem.
– Nikad nisam čula da bi netko poslodavcu prijetio blokadom zbog duga zaposlenika. No, ako svjedokinja nije platila, onda su Hrvatske šume oštećene – objasnila je vještakinja.
Nastavak suđenja nije određen, a kraj se, kako se odvija suđenje, još ne nazire.
Kronologija afere
Suđenje je počelo 2004. godine kada su Mira Božičević Radaković, liječnica iz Novigrada Podravskoga kod Koprivnice, i njezin muž Damir Božičević optuženi da su od 1997. do 2003. podigli čak 40 kredita koje su umjesto njih vraćali njihovi jamci, mahom liječničini pacijenti.
Osim liječnice i njezina muža, na optuženičkoj su klupi zbog sumnje u krivotvorenje kreditnih isprava bili završili Jasenka Radotović, referentica u mesnoj industriji Danica, i Zvonko Zagrajski, ravnatelj koprivničke gimnazije i bivši šef gradskog SDP-a. Optužnica se u međuvremenu izmijenila, dio je otišao u zastaru, a u fokusu tužiteljstva na kraju je ostala samo liječnica.
Izvještava: GORAN OBRAN
Na fotografiji: Mira Božičević Radaković (lijevo) u sudnici prije početka rasprave