AFERA ‘LAŽNI NALOZI’ Šef županijskog SDP-a: Nisam rekao da nisam bio u Dubrovniku, sutkinja me krivo čula

Prvooptuženi Kepa javnosti je poznatiji kao sudionik afere s kupljenim svjedodžbama preko đurđevačkog Učilišta. Dvaput je pravomoćno osuđen za primanje i davanje mita


Autor: podravski.hr — 24.07.2018. / 13:57 Crna kronika

Osebujni kalnički načelnik i šef županijskog SDP-a Mladen Kešer

Predsjednik županijskog SDP-a i načelnik Kalnika Mladen Kešer te bivši čelnik općinske turističke zajednice Marijan Kepa oslobođeni su optužbe da su tijekom 2003. i 2004. godine krivotvorili ukupno 30-ak putnih naloga te nezakonito isplatili putne troškove i dnevnice u iznosu od 17.000 kuna. Riječ je o nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici na koju će se Državno odvjetništvo žaliti.
Kepa i Kešer teretili su se da su kao ondašnji čelnici Nadzornog odbora općinske turističke zajednice izdavali lažne naloge za službena putovanja u Split, Zagreb, Dubrovnik, Karlovac, Makarsku, Osijek, Sisak, Varaždin i druge gradove. Novac od tih naloga dobili su Kepa, Kešer i općinska službenica Jasmina Žibrin.
Općinski sud u Križevcima još u prosincu 2005. bio ih je proglasio krivima, ali Županijski sud u Koprivnici već u kolovozu 2006. ukida presudu i predmet vraća na početak. Kalnički dvojac potom je u siječnju 2014. godine opet proglašen krivim za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave, ali Županijski sud u Varaždinu u siječnju 2015. ukida presudu i predmet opet vraća Općinskom sudu u Koprivnici, kojih ovih dana donosi nepravomoćnu oslobađajuću presudu.
Razlog oslobađajuće presude leži u tome što je Državno odvjetnštvo u međuvremenu izmijenilo optužnicu u kojoj je sada navedeno da su i Kepa i Kešer tada postupali kao predsjednici nadzornog odbora Turističke zajednice Kalnika. Županijski sud drži kako je to samo po sebi proturječno, pa je isto stajalište zauzeo i Općinski sud.

Marijan Kepa dolazi na suđenje u pratnji odvjetnice

– Samo jedna osoba, odnosno jedan okrivljenik može biti predsjednik nadzornog odbora. S obzirom na naprijed navedene proturječnosti, a koje sud nije mogao mijenjati u smislu izmjene činjeničnog opisa optužnog akta jer bi time zadirao u identitet optužbe, odnosno prekoračio istu, sud je obojicu okrivljenika oslobodio od optužbe – stoji u najnovijoj presudi Općinskog suda u Koprivnici.
Kešer je dugogodišnji načelnik Kalnika kod Križevaca, a odnedavno i predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije. Marijan Kepa pak javnosti je poznatiji po aferi s kupnjom ispita i svjedodžbi u đurđevačkom Pučkom otvorenom učilištu. U dva je navrata prema USKOK-ovim optužnicama na Županijskom sudu u Zagrebu pravomoćno osuđen za kaznena djela primanja i davanja mita. Oba puta uvjetno.
Kepa i Kešer aktivno su se branili tijekom suđenja i iznosili vrlo živopisna svjedočenja. Tako, primjerice, Kepa lažne putne naloge kojima je isplaćena tadašanja općinska djelatnica Jasmina Žibrin opravdava time što su “njezini roditelji dali odojke, majka je radila štrukle za sve koji su nastupili na turističkoj manifestaciji Uncutarije”.
– Također, u Split nisam putovao, a putem tih putnih naloga su se plaćale osobe koje su obavljale određene poslove vezano uz tu manifestaciju, npr. redarske poslove, nagrade za maraton. Ja sam sto puta vozio u Zagreb, Koprivnicu, Karlovac, Petrinju, Čakovec, nosio i lijepio u tim mjestima plakate, išao na radio postaje, a te manifestacije je posjetilo desetak tisuća ljudi. Bio sam u Sisku, Osijeku. Nisam išao ni u Makarsku, ali na drugi način nisam mogao doći do gotovinskih sredstava. U Dubrovniku sam, međutim, bio pratnja Kešeru koji je išao svojim autom. Da mi je bila namjera prevariti, tada bih i ja išao automobilom, odnosno to bih naveo u putnom nalogu. U Dubrovniku smo boravili tri dana, dva noćenja. Nije moja ideja da se ispostavljaju putni nalozi, ne znam tko je to sugerirao. Mislim da se nešto od novca gotovinskog na ruke davalo Edi Vujiću, a ne znam da li je na isti način plaćeno i Severini za nastup, ne znam ni da li se u kešu plaćalo grupi ET – svjedočio je Kepa.
Kalnički načelnik Mladen Kešer pak tvrdi kako Državno odvjetništvo nije dalo niti jedan dokaz kojim bi opovrgnulo njegova putovanja.

Kada je državna tužiteljica tijekom rasprave Kešeru predočila njegov iskaz na ročištu iz rujna 2005. godine da u Dubrovnik nije putovao, šef SDP-a upozorava kako je “to vjerojatno pogrešno unijeto u zapisnik”

– Mislim i da me sutkinja koja je prije vodila ovaj kazneni postupak pogrešno razumjela kada je u zapisniku navedeno da je većina putovanja izvršena, jer ja to nisam rekao. Ja sam rekao da su izvršena sva putovanja. Reći ću i ovo. Na nas su od početka vršeni pritisci od strane tadašnjeg državnog odvjetnika u Križevcima kod kojeg sam u više navrata bio na razgovorima te mi je govorio da priznam da nisam bio na putovanjima pa će me blaže kazniti. Govorio mi je da bi on i odustao od kaznenog progona ako bih ja zaposlio njegovu suprugu u Općini Kalnik, ali ona nije primljena jer nije imala stručne kvalifikacije – tvrdio je tijekom suđenja Kešer.
Navodi kako je u Dubrovnik, u posjet turističkoj zajednici, s njim išao Kepa, a tom prilikom su bili i na dodjeli nagrade Plavog cvijeta.
Kada je državna tužiteljica tijekom rasprave Kešeru predočila njegov iskaz na ročištu iz rujna 2005. godine da u Dubrovnik nije putovao, šef SDP-a upozorava kakom je “to vjerojatno pogrešno unijeto u zapisnik”.
– Tada nisam stavljao primjedbe na zapisnik jer nisam imao odvjetnika. Osim toga, smatram da uz putne naloge nisam trebao prilagati nikakvu dokumentaciju. Knjige turističke zajednice je vodila Jasmina Žibrin koja je bila zaposlena u računovodstvu Općine – tumači Kešer.
I što nakon svega? Unatoč činjenici da je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici najavilo žalbu na presudu kojom su Kepa i Kešer oslobođeni optužaba, sva je prilika da će prije doći do – zastare. Ako su počinjena, kaznena djela dogodila su se prije 14 godina, a za krivotvorenje službenih isprava, prema tadašnjem KZ-u, predviđeno je najviše pet godina zatvora. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF