AFERA NAKNADA HDZ-ov načelnik Kolmanu (HNS): Morao si znati da ne smiješ uzimati taj novac

Blago rečeno, fućka mi se za 900 kuna. Ako je doista tako, odričem se toga – rekao je Kolman nakon našeg otkrića


Autor: podravski.hr — 19.05.2018. / 11:01 Aktualno

Načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj

Otkriće Podravskoga lista da načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman (HNS) već godinama prima naknadu kao predsjednik Upravnog vijeća županijskog Zavoda za javno zdravstvo iako kao dužnosnik to, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, ne bi smio, izazvalo je raspravu na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine. Prema neslužbenoj procjeni, u osam godina Kolman je primio oko 70.000 kuna.

– Čija je to odgovornost? Dio krivice snosi načelnik, ali veći dio snose županijske službe, koje su novac nezakonito isplatile. Ako je Kolman moralna osoba, nadam se da će novac vratiti u županijsku blagajnu – kazao je SDP-ov vijećnik Marko Fucak.

Dometnuo je kako je taj slučaj rezultat kupovanja glasova, odnosno kupovanja ljudi, zahvaljujući čemu je formirana većina u Skupštini.

Župan Darko Koren (Mreža) replicirao mu je tvrdeći da ne može biti odgovoran za poslovanje bilo koje županijske ustanove kao da je njezin ravnatelj.

– Novac za naknade isplaćuje se iz proračuna te ustanove i u tome odgovornost ima ravnatelj i onaj tko prima naknadu. On mora znati smije li je ili ne smije primiti. Sigurno postoje pravne radnje koje će takvu deformaciju ispraviti i prekinuti – rekao je on.

Danimir Kolman (desno) sa županom Darkom Korenom

„Aferu Kolman“, kako je slučaj prozvao Fucak, župan je iskoristio kako bi podsjetio da Županija namjerava uvesti zdravstvene ustanove u jedinstvenu riznicu, čemu se najviše opiru upravo u Zavodu za javno zdravstvo.

– E, a kad Zavod uđe u riznicu, onda ćemo vidjeti podatke kome se isplaćuju naknade svake vrste. Dosad to nismo vidjeli – ustvrdio je Koren.

O slučaju se oglasila i dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda. I ona je proglasila vlastitu neodgovornost za nezakonito isplaćivanje naknade Kolmanu.

– Nije moja dužnost da provjeravam tko obnaša kakvu dužnost. O tome tko bi trebao ili ne bi trebao dobiti naknadu nikad nismo bili upozoreni niti od naše Županije niti od koga drugoga. Mi o tome nismo trebali voditi brigu. Treba pitati Kolmana… – rekla je dr. Vadla.

Rasinjski načelnik, pak, bio je izjavio kako nije imao pojma da je u sukobu interesa primajući naknadu u Upravnom vijeću Zavoda.

– To da primam naknadu i nije moja ideja, nego odluka Županijske skupštine. Stvarno ne znam. Blago rečeno, fućka mi se za 900 kuna. Ako je doista tako, odričem se toga – rekao je Kolman.

S druge strane, njegov kolega Vlado Bakšaj (HDZ), načelnik Sokolovca, dobro zna što se dužnosniku „patri“.

– Dugo sam načelnik i naravno da znam kako kao dužnosnik ne smijem primati naknadu. Sam sam to dao do znanja kad sam imenovan. Čak i ne znam kolika je naknada – kazao je Bakšaj (HDZ), predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF