AFERA SPICE Vrhovni sud tek ovih dana primio sve žalbe na presudu Polančecu i bivšim menadžerima Podravke

Odluka Vrhovnog suda o žalbama mogla bi se čekati godinama


Autor: podravski.hr — 15.03.2018. / 16:08 Aktualno

Suđenje za aferu Spice

Vrhovni sud ovih je dana od zagrebačkog Županijskog suda zaprimio sve žalbe na nepravomoćnu presudu u slučaju Spice te je jučer (u srijedu) otvorio drugostupanjski postupak u tom predmetu.
Time je ujedno prevaljeno pola puta do eventualnog padanja u zastaru prvih kaznenih djela stavljenih na teret akterima „afere Spice“, koja sežu u 2006. godinu. Njihova apsolutna zastara eventualno bi se mogla dogoditi 2028. godine.
Sudac Mladen Pleše u srpnju 2016. godine, nakon maratonskog suđenja koje je trajalo punih pet godina, oslobodio je prvooptuženog Damira Polančeca, potpredsjednika Sanaderove vlade, optužbe da je bio na čelu zločinačke skupine koja je Podravkinim novcem željela steći vlasničku kontrolu nad kompanijom, a optužaba su u potpunosti oslobođeni i Saša Romac, Milan Horvat iz varaždinske Fime te odvjetnik Zoran Marković.
Zbog sklapanja štetnog ugovora s tvrtkom SMS, na dvije godine zatvora osuđen je Darko Marinac, po deset mjeseci zatvora dobili su Zdravko Šestak i Josip Pavlović, a bivši vlasnik SMS-a Srđan Mladinić osuđen je na šest mjeseci uvjetno. I svi osuđeni i Uskok, koji je zastupao optužbu, najavili su žalbe.
Formalno su ih podnijeli tek nakon što su lani u studenome zaprimili pisani otpravak presude, koji ima 600-njak stranica.
– Spis je zaprimljen 23. veljače 2018. godine te je u radu od 14. ožujka – doznali smo od Željka Pajalića, glasnogovornika Vrhovnog suda.
U prosjeku drugostupanjski postupak na Vrhovnom sudu traje dvije i pol godine, no za obiman i zahtjevan slučaj poput Spicea to bi se moglo bitno produljiti. Teoretski može doći do ukidanja prvostupanjske presude i ponovnog suđenja, pa još jednog žalbenog postupka i već smo u zoni zastare, koja nastupa 22 godine nakon počinjenja kaznenog djela. (hš)
FOTO: CROPIX