Aglomeracija kasni: Rastu cijene sirovine, nedostaje cijevi i kanalizacijskih okana

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ugovor o građenju za izgradnju kanalizacijske mreže u sklopu projekta Aglomeracije Koprivnica za osam naselja u pet općina potpisan je još 18. siječnja ove godine, ali radovi, barem oni vidljivi, još nisu počeli, tek su u naznakama.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdnaju Podravskog lista…

Upravo zbog toga u javnosti se u posljednje vrijeme često postavlja pitanje hoće li se stići vremenski rokovi predviđeni za ovaj projekt. U Koprivničkim vodama, koje provode projekt Aglomeracije Koprivnica, uvjeravaju nas da su radovi, i to u većem obimu, ovoga put zaista stvar najskorije budućnosti. Glavni izvođač jedna je od najcjenjenijih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, a radi se o križevačkom Radniku, što svakako daje nadu da će se svi rokovi moći ispoštovati. No, radovi u objektivnom smislu, ali i prema prvim najavama, kasne. U Koprivničkim vodama objašnjavaju da je nekoliko razloga za to. Prvi je što se malo odužila izrada izvedbenih projekata, što je pak do podizvoditeljskih tvrtki koje se bave takvim poslom. Ipak, neki su radovi već počeli, bit će i intenzivniji.

-Trenutno se izvode radovi na četiri trase projektirane kanalizacijske mreže.  Izvode se radovi na trasi tlačnih kanalizacijskih cjevovoda Hlebine – Sigetec i Sigetec – Peteranec, te na trasi gravitacijskih kanalizacijskih cjevovoda u Đelekovcu i u Rasinji. Imamo obećanje uprave izvođača radova da će se u idućih 30-ak dana započeti radovi na još barem četiri trase u sklopu ovog ugovora, ali isto tako da će započeti s radovima na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacijske i vodovodne mreže na obuhvatu područja grada Koprivnice odnosno prigradskih naselja grada Koprivnice u sklopu ugovora vrijednosti 212 milijuna kuna potpisanog 17. ožujka – naveo je Petras.

Izvođač radova susreo se s problemom koji je također izvan kontrole pojedine tvrtke, već je generalni čak i na europskoj razini.

– Postoji problem trenutnog nedostatka cijevnog materijala i montažnih kanalizacijskih okana na području Republike Hrvatske, te problem povećanja cijena cijevnog materijala i kanalizacijskih okana koje se trenutno događa u cijeloj Europi zbog porasta cijene sirovine i ostalih makroekonomskih globalnih razloga zbog pandemije – naveo je Petras te dodao da će se problematika rješavati na nacionalnoj razini jer postoji na svim projektima aglomeracija.

 Zbog toga, uvjeravaju nas, ne bi smjelo doći do ugroze ugovorenog roka za završetak svih poslova koji je do kraja 2023. godine.

 Sam projekt Aglomeracije Koprivnica podijeljen je na 22 cjeline prema glavnim projektima i ishođenim građevinskim dozvolama. Prema tim cjelinama izvodit će se radovi i po završetku radova će se ishoditi uporabne dozvole i izvoditi radovi na priključcima novih korisnika, što je odgovor na brojne upite građana hoće li se moći sukcesivno priključivati na sustav odvodnje ili će se morati čekati završetak cjelokupnog projekta. Ukupno je planirano da se izgradi 2400 novih kanalizacijskih priključaka i 1425 vodovodnih priključaka, koji će za nove korisnike biti potpuno besplatni.

–  Novi korisnici samo će morati odraditi administrativnu proceduru postajanja korisnika usluga javne vodoopskrbe i javne odvodnje Koprivničkih voda i nakon toga moći će konzumirati uslugu javne odvodnje i javne vodoopskrbe – naveo je Petras.

Što se tiče dijela projekta izvan Koprivnice, u pet općina i osam naselja izgradit će se kanalizacijski sustav ukupne duljine 75,5 kilometara. Dakle, gradit će se u  Sigecu, Hlebinama, Drnju, Botovu, Torčecu, Đelekovcu, Subotici Podravskoj i Rasinji. Vrijednost radova je 150,6 milijuna kuna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI