Ah, te jabuke: Jedni prodaju sve na kućnom pragu, drugi ojađeni zbog uvoza

Podravski list profile

Sezona berbe jabuka u punom je jeku. Ova mnogima omiljena voćka najslađi je ukras jeseni, no onima koji se bave njenim uzgojem često zna biti gorka, što zbog plasmana, što zbog vremenskih nepogoda, što zbog uvoza koji im ruši cijenu. 

Jedan od onih koje sad očekuje najteži dio posla – plasman uroda na tržište – je i Zoran Pavunić iz Virja, koji jabuke uzgaja na dva hektara. I u ovoj sezoni urod je manji u odnosu na idealne godine, ali ga puno više zabrinjava činjenica da se otkupna cijena na veliko kreće oko dvije kune za kilogram. Urod u njegovu voćnjaku u ovoj sezoni iznosi oko 50 tona, što je za 20 posto manje u odnosu na “rodne godine”.

Zoran Pavunić

– Ljetos nas je pogodila tuča i tu je nastao gubitak u urodu. Ova godina bila je iznimno prevrtljiva s vremenskim prilikama pa kad se podvuče crta, urodom mogu biti zadovoljan jer smo već naviknuti da elementarne nepogode uzmu svoj danak – kaže Zoran Pavunić.

Većinu uroda, dodaje Zoran, prisiljen je prodavati na veliko jer zbog opsega posla u voćnjaku ne može stalno ići po sajmovima. Dio uroda prodaje na kućnom pragu, a u vlastitoj prodaji, kao i na sajmovima, za kilogram može dobiti pet kuna.

– Moja mala prednost je što mi je imanje smješteno uz Podravsku magistralu pa se jedan dio uroda proda na kućnom pragu. No, kad imate 50 tona jabuka jednostavno ste prisiljeni na suradnju s otkupljivačima. I dalje nas uništava uvoznički lobi koji nam je zapravo najveća elementarna nepogoda. I ove su godine stigle velike količine jabuka iz Poljske po niskoj cijeni i zbog toga je i otkupna cijena na veliko oko dvije kune, a mi se time ne možemo pokriti – ističe Zoran Pavunić. 

Bilo bi dobro, kaže Zoran, kad bi država ponovno uvela subvencije otkupljivačima za kupnju domaćih jabuka jer bi na taj način regulirala otkupnu cijenu i omogućila opstanak domaće proizvodnje.

Dubravka Kotur

– Sve više uzgajivača krči voćnjake jabuka i okreće se drugoj proizvodnji. Mene jednim dijelom spašava uzgoj borovnica i malina za koje je otkupna cijena zadovoljavajuća. Nedavno sam od Lokalne akcijske grupe Podravina dobio potporu od 15.000 eura za kupnju traktora pa mi je i to olakšalo poslovanje i omogućilo da se od uzgoja ostvari kakva-takva zarada – zaključio je Zoran Pavunić.

S druge pak strane, ove je godine urodom izuzetno zadovoljna obitelj Kotur iz Koprivnice, koja ima čak deset tisuća sadnica jabuka na šest rali zemljišta između Kuzminca i Rasinje. Posadili su razne sorte, a trenutno beru idared i jonagold. Gazdarica Dubravka Kotur rekla je da su konačno imali dobru godinu iako je prerano govoriti o količinama koje će ubrati.

– Vidjet ćemo dok sve bude gotovo, no zasad smo zadovoljni i kvalitetom i količinama. Lani nas je pogodio mraz i uništio sav urod, a godinu prije tuča. Ove godine konačno nas je sve to zaobišlo – rekla je Dubravka Kotur.

Cijela obitelj ovih dana svakodnevno je u voćnjaku i ima pune ruke posla. Sav urod prodaju kod kuće i na placu, a dio prerađuju u sok i ocat. Posao im je pojednostavljen kad imaju hladnjaču pa ne moraju strahovati za urod. U vlastitoj prodaji za kilogram mogu dobiti i pet kuna, dok otkupljivači, jasno, nude mnogo nižu cijenu, no oni ih zaista ne trebaju. Baš kao ni reklamu među pučanstvom, jer mnogima je njihov kiosk u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici broj jedan kada im trebaju jabuke pa se sve uspije i prodati.

-Svejedno, od ovog se posla ne može živjeti pa nam je samo hobi. Radimo ovo samo zato što smo u to ušli i imamo sve što je potrebno za posao, poput hladnjače. Mnogo je problema u voćarstvu. Primjerice, propala tvrtka Natura ostala nam je dužna za urod. I sud smo dobili i sve, ali od novca ništa. Vjerojatno ni nećemo nikad dobiti – kazuje Dubravka.

FOTO Nikola Wolf, Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI