DUHANSKA BANDA Otkrivamo: kako su pali ‘kralj duhana’ Danijel zvan Meksiko i njegovi jataci

Uz Meksika, uhićena su još trojica njegovih suradnika s područja Podravine


Autor: podravski.hr — 30.06.2018. / 14:12 Crna kronika

Ilustracija / Policajci su muškarca odmah priveli

Danijel (41) zvani Meksiko iz okolice Đurđevca glavni je podravski operativac osmeročlane skupine ‘duhanske mafije’ uhićene u akciji ‘Nicotiana 2’ u koordinaciji USKOK-a, koprivničke Policijske uprave i Ravnateljstva policije. Tereti ih se da su preprodajom i proizvodnjom duhana i duhanskih proizvoda državu oštetili za najmanje 16 milijuna kuna, a sebi pribavili najmanje milijun kuna nezakonite koristi.
Uz Meksika, uhićena su još trojica njegovih suradnika s područja Podravine, jedan koji ima dvojno slovensko i BiH državljanstvo te trojica osumnjičenika s područja Virovitičko-podravske županije i Zagrebačke županije. Operativnom akcijom još su obuhvaćena dvojica državljana BiH koji su zasad nedostupni hrvatskom pravosuđu.
Nakon uhićenja, USKOK je na temelju kaznene prijave PU koprivničko-križevačke protiv osumnjičenika donio rješenje o provođenju istrage, a sumnjiči ih se izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljenu trgovinu, nedozvoljenu proizvodnju i izbjegavanje carinskog nadzora u sklopu zločinačkog udruženja.
Posao kupnje, prijevoza, skladištenja i pripreme za prodaju Meksiko je, prema USKOK-u, dogovorio početkom studenog prošle godine s prvookrivljenim 51-godišnjakom. Kako bi to organizirali, povezali su se s 33-godišnjakom koji je duhan u listu dobavljao iz Slovenije. Zatim su u cijeli posao uveli ostale okrivljenike.
Sustav je bio jasan. Duhan se kupovao u Sloveniji i na temelju lažnih papira uvožen je u Hrvatsku. Prvo skladištenje organizirano je na području Zagreba, a zatim se duhan pripremao za obradu, preradu i proizvodnju. Nižerangirani ‘operativci’ morali su pronaći kupce, a jedan od osumnjičenika bio je zadužen samo za rezanje i pakiranje duhana. Kako je duhana bilo mnogo, za cijeli posao bili su potrebni i radnici koje su također imali.
Drugookrivljeni Danijel zvan Meksiko tereti se za skladištenje, obradu i distribuciju duhana kojeg su nabavljali na području Hrvatske. I taj je krak imao dobro uhodan proces rezanja, pakiranja i plasiranje kupcima dijela kupljenog duhana. Kako tvrdi USKOK, na opisani način okrivljenici su u najmanje dva navrata na područje Hrvatske prokrijumčarili najmanje 15,16 tona duhana u listu i tako državu oštetili za 9 milijuna kuna, a sebi pribavili milijun koji su, prema dogovoru, međusobno podijelili.

Duhan u vrećicama spreman za prodaju

Ilegalno skladište duhana u Podravini

Duhan je stizao iz Slovenije teretnim automobilima, a za taj dio posla bila su zadužena dvojica BiH državljana koji su u bijegu. Oni su na temelju nezakonite dokumentacije u Hrvatsku uvezli još najmanje devet tona duhana, čime je država na trošarinama oštećena za još 5,5 milijuna kuna. Trećeokrivljeni 33-godišnjak je 12. i 13. ožujka iz Slovenije u Hrvatsku prešvercao još 2,8 tona duhana u listu, oštetivši državu za 1,6 milijuna kuna.
Danijel je u đurđavačkom kraju otprije poznat po švercu duhana. Ovo nije prvi put da je “pao” u akciji otkrivanja švercera duhana. Upravo zbog šverca duhana lani je odrađivao i kaznu od dva mjeseca rada za opće dobro u Strukovnoj školi Đurđevac koja mu je određena umjesto zatvorske kazne.
– Danijel je porijeklom iz okolice Pitomače i njegovi roditelji bavili su se uzgojem duhana. Kako su otkupne cijene duhana već duže mizerne, legalan biznis Meksiko je, kako se čini, odlučio iskoristiti za bolju zaradu. Prije četiri godine osnovao je tvrtku koja se bavi proizvodnjom i prodajom peleta. Zastupa ga poznati zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković – pričaju nam Danijelovi poznanici.
Svojevremeno je Meksiko bio u poslovnom “dealu” s Franjom Piskorom zvanim Marijan Poljačka koji je “pao” u akciji Nicotiana 1. S njim se razišao samo dva mjeseca prije Piskorova uhićenja.
– S Poljačkom ga je, čini se, povezao šverc duhana i godinu dana oni su bili nerazdvojni prijatelji. Nakon što je Poljačka “pao”, počelo se pričati i tračati da ga je upravo Meksiko “cinkao” kako bi se na neki način riješio konkurencije, a i sebi zaradio pozitivne bodove kod policije. Pričalo se da je cinkao i “male” švercere koje je smatrao svojom konkurencijom. Odavno se šuška kako je njegov glavni biznis šverc duhana i da se upravo na taj način obogatio. Koliko je u tome istine? Čujte, tu su policija i sudstvo da utvrde je li nezakonito zarađivao – dodaju poznanci s kojima smo razgovorali.
Obitelj pak opovragava bilo kakve veze Danijela sa švercom duhana te najavljuje podnošenje kaznenih prijava.
– Podnijet ćemo kaznene prijave za lažno prijavljivanje i nezakonit pretres – kratko nam je poručila Danijelova supruga. (db, ke)
FOTO: ILUSTRACIJA