Ako idete na trudnoću – Ne postoje “sigurni” dani za to!

Iako se već doista puno zna o začeću i plodnosti, o stvaranju novog života, život nas ipak može iznenaditi. Treba znati da su iznenađenja uvijek moguća te je uputno zaštititi se, čak i ako mislimo da smo u “sigurnim” danima, barem ako još nismo spremni na trudnoću.

Sigurno je da do začeća dolazi u vrijeme ovulacije, pa je stoga u planiranju obitelji utvrđivanje takozvanog “ovulacijskog prozora” odnosno dana u kojima je začeće moguće, izuzetno bitno. Danas doista raspolažemo mnoštvom informacija o simptomima ovulacije, pa se tako na temelju detalja kao što su povišenje bazalne temperature tijela, promjena strukture cervikalne sluzi, eventualnih bolova u trbuhu, grudima i slično, s prilično velikom vjerojatnošću može uloviti taj trenutak. Znamo i da spermiji u tijelu žene mogu preživjeti čak tri do pet dana što se također uzima u obzir u računanju mogućnosti začeća – općenito se uzima u obzir da “ovulacijski prozor” traje pet dana.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu British Medical Journal sada već davne 2000. godine, kojim je obuhvaćeno 213 zdravih žena i pri čemu je plodnost promatrana na gotovo 700 ciklusa, pokazalo je da sigurnosti – nema. Početak ovulacije nije bio posve predvidljiv, čak i u slučaju žena s redovitim ciklusom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI