Ako niste znali: Oprezno s jajima – čuvajte ih duboko u hladnjaku!

Uskrs je za nama, no kuhana ili, pak, pečena jaja zdrava su i poželjna uvijek, naročito ako u svojoj obitelji imate djecu. Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, a od njega djeca i rastu, tvrde znanstvenici koji su proveli šestomjesečno istraživanje među djecom u Ekvadoru i nedavno objavili rezultate istraživanja u časopisu Pediatrics.

Ako nemate mogućnosti konzumiranja domaćih jaja i primorani ste ih kupovati u trgovini, pokušajte ih potrošiti u roku od nekoliko tjedana nakon kupnje. U roku od tri tjedna nakon pakiranja, jaja će imati najveću kvalitetu.

Obratite pozornost i prilikom kupovine jaja. Na pakiranju ne bi smio pisati rok trajanja duži od 30 dana jer to ne garantira njihovu svježinu, s obzirom na to da u većini slučajeva ne piše i datum pakiranja.

Jaja bi bilo najbolje čuvati u originalnom pakiranju i to u hladnijem dijelu frižidera, nikako u vratima. Zamrzavanje jaja u ljusci se ne preporučuje. Umjesto toga, razbijte jaja, istucite ih pjenjačom te potom zamrznite.

Ako niste sigurni jesu li jaja još uvijek svježa i samim time sigurna za konzumaciju, isprobajte trik s uranjanjem jaja u vodu. Svježe jaje će potonuti, a starije će plutati. Isprobajte!

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI