Ako niste znali: Spavanje s otvorenim ustima oštećuje zube

Znanstvenici su utvrdili da spavanje s otvorenim ustima oštećuje zube jednako kao i gazirana pića prije odlaska na spavanje. Disanje na usta suši sluznicu i sprječava zaštitni učinak sline koja ima prirodnu sposobnost da ubija bakterije koje u ustima proizvode kiselinu. Razine kiseline tijekom noći se povisuju i  započinje erozija i propadanje zuba. Znanstvenici vjeruju da će ovo otkriće pomoći stomatolozima da objasne zašto se ljudima koji tako dišu dok spavaju češće kvare zubi.

Kvarenje zuba je jače na stražnjim zubima jer se pozadina suši više nego prednji dio. Ljudi s astmom i opstruktivnom apnejom spavanja imaju veće šanse da više dišu na usta. U normalnim uvjetima razina pH u ustima je neutralna, oko 7,7. Ali spavanje s otvorenim ustima smanjuje pH na blago kiselo, cca na 6,6, kako kaže studija objavljena u Journal of Oral Rehabilitation. Kod nekih ljudi, pogotovo onih s gastritisom, razina pH zna pasti na 3,6. Niže vrijednosti od prosječne izazivaju eroziju zubne cakline slično kao gazirana pića prije spavanja.

Ovo više pogađa muškarce jer ih trećina u snu diše kroz usta, a takvih je žena oko pet posto. Ovo je prva studija koja je kontinuirano mjerila promjenu pH u ustima kod zdravih odraslih osoba tijekom nekoliko dana. Rezultati studije podupiru pretpostavke da disanje na usta može biti glavni faktor koji uzrokuje dentalne bolesti kao što su propadanje zubne cakline i karijes.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI