Ako oćeš posvaditi selo, onda im samo asfaltiraj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše Vladek Antolaš Mastermind

Kult socijalističke solidarnosti nije mrtav, barem ne u Đurđevcu. Tako ispada ako sagledamo situaciju oko asfaltiranja kolnih prilaza pri uređenju mnogih ulica u gradu. Kako se može dogoditi da se u nečijoj glavi rodi ideja da je naoko jednostavan posao ustvari podsjetnik na socijalističke metode samodoprinosa u punoj maniri. Pa pogledajmo zajedno.

Grad je u punom zamahu na renoviranju redom svih ulica, pješačkih staza i infrastrukture te se netko dosjetio zamoliti i uvjeriti građane da na tragu dragosti prema svome Gradu sufinanciraju, keširaju ili beskamatno posude za uređenje kolnih prilaza. Građani dobije asfalt, Grad dobije novce te oprosti tim istim dobrim ljudima komunalnu naknadu u protuvrijednosti izvedenih radova. Ruka ruku mije, bi se reklo. Kao u dobra stara vremena samodoprinosa, svi za jednog – jedan za sve.

Ako ste vi jedan od mnogih koji su upravo razdragani iskeširali nemali iznos za asfaltiranje vašeg kolnog prilaza, tj. gradskog kolnog prilaza koji vodi vašoj kući, vjerojatno ste to učinili zbog estetskih razloga da vam je ljepše ispred kuće ili iz praktičnih razloga, da ne gacate po blatu nakon kiše. Kako to navjeke biva u mojim kolumnama, stiže i zaplet. Kako je moguće da nakon svega navedenog imate gorak okus u ustima i malo si ispadate blesavi kad se pogledate u ogledalo.

Evo nekoliko odgovora koje sam osluhnuo u našem javnom prostoru, pa bismo čak neke činjenice mogli nazvati javnom tajnom.

Nije se baš fin osjećaj javio kod ljudi koji su svim srcem „pomogli“ svom Gradu jer su nakon nekog vremena uvidjeli da nisu toliko posebni, „so specijal“, nego su ispali poput naivnog kupca koji svaki put popuši priču Crnog petka utorkom. Nelagodna je spoznaja da u ova krizna vremena, kada ste posegnuli u neki svoj crni fond i dobre volje pomogli sebi i Gradu, vaš susjed preko puta, koji ne bere brigu niti ga je neki slatkorječivi izaslanik iz Grada uspio nagovoriti da i on zagrabi u kasicu prasicu, isto tako ne plativši kune upravo dobio svoj dio asfaltiranoga raja pred kućom.

Kako to, kako to? Pa matematički je isto i pravedno, vama jedno vrijeme

neće stizati uplatnice za komunalnu naknadu, a tom susjedu luzeru koji je po vama dobio asfalt, njemu ide redovno zaduženje pa ste na istom.

Ok, taj odgovor možete prihvatiti, a imali ste i viška novca pa hajd.

Stvar bi bila riješena da niste primislili kako se i ovaj susjed do vas isto oliznuo o asfaltnu bazu i sad i on ima taj „crni tepih“ pred ulazom, ali za ime gospodnje, on uopće ne plaća komunalnu naknadu, nema ni cvonjka, sve ostavi u npr. u kladionici. E tu sam vas čekao, ova cijela priča mene direktno podsjeća na samoupravljanje. Svi smo isti i u istoj košari.

Naravno da dajem za pravo da ove priče koje sam vam prepričao po čuvenju iz nekih mojih susreta ne moraju nužno bit točne, no daju nam na razmišljanje zašto se ne objavi javno neki registar uplaćenih komunalnih naknada pa da svatko ponosno pokaže čiji je brat, šogor, vunjica ili nedo bog neka imaginarna elita platila ili dužna Gradu pa lako onda transparentno i bez potencijalnog krivog razmišljanja možemo razglabati o tom nečem ispred tuđe kuće.

Najcrnji zaključak bio bi da je možda Grad samo kratke plahte i ne može pokriti svoje nožice pa je zamolio ljude za pomoć. Čak ni to nije loša stvar, no bilo bi tužno da netko tako financirano uljepšavanje grada stavi sebi na zaslugu u predizborna vremena jer su ovo jednostavno novci svih nas koji zaista plaćamo komunalnu naknadu. Grad je od svih nas i baš je sve ljepši i ljepši zaslugom domišljatog vodstva i naše love.

Vladek Antolaš Mastermind
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI