Ako se pita Ministarstvo: Legrad, Kalinovac, Kalnik i Đelekovec ostaju bez škole

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prema novim napucima Ministarstva znanosti i obrazovanja, svi osnivači osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj trebali bi Ministarstvu dostaviti podatke o svojim školama, točnije o broju učenika kako bi se do nove školske godine optimizirao sustav. Ministarstvo predlaže da se oformi nova mreža škola prema kojima bi neke škole morale zatvoriti svoja vrata, a radi se prvenstveno o onim školama koje imaju manje od 150 učenika.

I dok brojne škole muku muče s (pre)malim brojem učenika, tri su koprivničke osnovne škole, prema standardima Ministarstva, prekapacitirane. No, kako kažu u Gradu, Ministarstvo ih nije obavijestilo o jasnim kriterijima prema kojima bi se trebali ravnati.

– Ministarstvo je u veljači svim jedinicama lokalne samouprave dostavilo smjernice za izradu mreža škola, a sve radi osiguravanja jednosmjenske nastave u školama kao i racionalizacije samog sustava. Naše su tri osnovne škole prema broju učenika iznad standarda „optimalnih škola“ jer ih pohađa više od 500 učenika, dakle prema stajalištu nadležnog Ministarstva, možemo reći da su prekapacitirane – kazala je Ana Mlinarić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

U Koprivnici se još čeka na gradnju škole u Podolicama, a sad najavljuju projekt škole i na Bajeru

Stoga je Grad u ožujku nadležnom Ministarstvu dostavio novi prijedlog mreže škola prema kojoj postoji potreba za izgradnjom dvije nove osnovne škole, i to u zadnje vrijeme često spominjane škole na Podolicama, ali i dosad javnosti nepoznate planirane škole Bajer. Grad Koprivnica za školu u Podolicama ima sve potrebno za izgradnju, dok je škola Bajer ucrtana u prostorni plan, ako bi se u budućnosti stekli uvjeti za njezinu izgradnju.

Ana Mlinarić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Koprivnici

– Jedino izgradnjom dvije nove škole postojala bi mogućnost smanjenja broja učenika u postojećim školama, kao i zatvaranje Područne škole Vinica jer bi učenici tada pohađali osnovnu školu na Podolicama. Tako dugo dok se navedeno ne realizira, niti jedna se područna škola neće zatvarati jer zbog prostorne rasprostranjenosti, kao i broja učenika koji ih polaze, to neće biti moguće – kaže pročelnica Mlinarić i naglašava da će Grad Koprivnica poštovati odluke nadležnog Ministarstva, međutim, do danas nije dobio službeni dopis koje su to škole koje bi se trebale zatvoriti.

Što se tiče Županije, četiri škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija u opasnosti su od zatvaranja ili pretvaranja u područnu školu. Radi se o školama u Legradu, Đelekovcu, Kalinovcu i Kalniku koje imaju manje od 150 učenika.

Ratimir Ljubić, koprivničko-križevački dožupan

– Smjernice Ministarstva nisu dovoljno jasne i zatražili smo detaljnije objašnjenje što bismo točno trebali napraviti. No, svakako mogu reći da se ove škole neće zatvoriti već će se, ako tako naloži Ministarstvo, pripojiti nekoj od susjednih škola i postati područne škole.

Djeca neće morati odlaziti na nastavu negdje drugdje, samo će se škole administrativno pripojiti drugim školama. No ponavljam, još uvijek ne znamo točno što će se morati napraviti sve dok ne dobijemo pojašnjenje Ministarstva znanosti i obrazovanja – rekao je dožupan Ratimir Ljubić.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI