Ako se suša nastavi, neće biti sijena za krave

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prošlotjedna kiša što je natopila žedne podravske oranice i livade došla je kao dar s neba. Što za ratare, što za stočare, koji već dugo ne pamte ovakvo sušno proljeće zbog kojih je trava na njihovim livadama, slikovito, jedva dosezala koljena, a trebala je biti bar metar visoka.  Za prvi otkos kvalitetne sjenaže premalo, ali pokosilo se što je bilo.

-Ako idućih dana ne padne poštena kiša, bit ćemo u problemima i ne znam kako ćemo prehraniti svoju stoku. Nekako ćemo se snaći. Najavljuju i sušno ljeto, a ako ne bude sijena, svi mi koji se bavimo stočarstvom znamo što to znači. Drugi otkos uvijek je slabiji i na to ne možemo previše računati. Nadamo se da će do 15. svibnja, kad kosimo travu za sijeno, ipak biti obilnijih padalina koje će nadoknaditi ovu sušu i malo popraviti i kvalitetu i visinu trave – objasnio nam je Željko Brezovec iz Ivanca Križevačkog, koji uzgaja sedam muznih krava, a ima i teliće te junice. Pod livadama su mu tri hektara poljoprivrednih površina, što mu je inače dostatna površina za svu hranu za stoku.

– S tim prevrtljivim vremenom nikako ne možemo na zelenu granu. Primjerice, lani je bilo pak previše oborina i bilo je prevlažno, a ove godine suša – priča Brezovec. On još ove godine nije kosio za sjenažu, dodaje, pričekat će polovicu svibnja, iako tada ni kvaliteta otkosa neće biti vrhunska kakva bi bila u ovo doba da je bilo oborina, odnosno, stoka će dobiti hranu s manje hranjivih sastojaka, što će utjecati na količinu proizvedenog mlijeka.

S druge pak strane, stočar iz Svete Helene, kojeg smo zatekli kako svoju pokošenu livadu posipa stajskim gnojem, zadovoljan je ovogodišnjom košnjom usprkos suši.

Željko Brezovec nada se da se sušno razdoblje neće nastaviti

-Ljulj sam već pokosio, sad ću izorati i na toj površini posaditi kukuruz. Da biste i u suši profitirali, potrebno je mnogo umjetnog gnojiva dodanog u pravo vrijeme. Livada jest bila nešto slabija, ali nemam se što žaliti – kazao je on.  No, nažalost, mnogo poljoprivrednika nema novca za umjetno gnojivo za sve svoje površine, a nekima ni taj skup trud ne pomogne, pa su tako prisiljeni gledati u nebo i nadati se čudu. Kako smo neslužbeno doznali, proglašenje elementarne nepogode za našu županiju zbog suše početkom tjedna bilo je gotova stvar, ali nebo se smilovalo.  Hoće li i ovog ljeta, seljacima preostaje za vidjeti.

Foto Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI