Ako vam ispadaju obrve nije dobro: Može biti znak ozbiljne bolesti

Podravski list profile

Obrve nisu samo vizualni dodatak licu već sprečavaju ulazak znoja sa čela u oči. U estetskom smislu vrlo su važan dio lica jer oblik obrva može istaknuti ljepotu očiju i otvoriti pogled, pa oči djeluju veće i ljepše. Moda i izgled obrva mijenjaju se iz godine u godinu pa su od vrlo tankih sada modernije izražajnije i tamnije obrve.

Sam način uljepšavanja i iscrtavanja obrva također se vrlo često mijenja iz godine u godinu, a trend u kozmetici i broj kozmetičkih proizvoda koji su vezani uz obrve raste sve više i više. No, obrve ne moraju biti uvijek lijepe i zdrave pa su problemi s obrvama čest razlog dolaska dermatologu.

Gustoća obrva može se promijeniti naglo ili postepeno, što je uvjetovano različitim kozmetičkim manipulacijama, dermatološkim bolestima i nutritivnim deficitima. Od kozmetičkih procedura obrve može oštetiti pretjerano i učestalo čupanje pincetom jer se mehanički oštetiti korijen pa obrva postaje prorijeđena i tanja. Uslijed napetosti i stresa pojedine osobe nesvjesno grebu ili stalno čupkaju obrve i time ih prorjeđuju i oštećuju.

Određene kožne bolesti mogu biti uzrok ispadanja obrva, kao što  su alopecije, atopijski dermatitis, psorijaza, kontaktni dermatitis i gljivične infekcije. U osoba koje imaju atopijski dermatitis obrve mogu biti zahvaćene crvenilom te kasnije i ispadanjem.

U psorijazi kao kroničnoj bolesti, pri kojoj je koža crvena i ljuskava, može nastati oštećenje korijena obrve. U nekoliko oblika alopecija mogu biti zahvaćene i obrve. U alopecie areate, pri kojoj kosa ispada u krugovima, mogu biti zahvaćane ispadanjem i obrve; alopecia universalis ili totalis u potpunosti ispada kosa i sve dlake na tijelu pa i obrve; alopecia frontalis fibrotica nastaju ožiljkaste promjene uz rub vlasitša uz ispadanje kose i obrva.

Starenje kao neizbježan proces odražava se i na obrvama jer tijekom  starenja obrve postaju sve tanje i manje izražene, sve do potpunog nestanka obrva. Određeni nutritivni deficiti, kao manjak željeza u tijelu, nedostatak vitamina C, A, cink, biotin, B 12, D, E, cistein i omega 3 masne kiselina, mogu uzrokovati prorijeđenost i ispadanje obrva.

Uzimanjem suplemenata i vitamina te pravilnom prehranom bogatom vitaminima, mineralima, proteinima i zdravim mastima stanje se vrlo brzo popravlja. Hormonske promjene djeluju i na obrve pa manjak hormona štitnjače vrlo često uzrokuje njihovu prorijeđenost.

U liječenju ispadanja obrva mora se kao prvo uvijek otkriti uzrok i postaviti točna dijagnoza, jer uzroci ispadanja mogu biti raznoliki. Prema uzroku se određuje i liječenje, koje može biti vrlo raznoliko.

U liječenju atopijskog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa i psorijaze vrlo često se primjenjuju kortikosteroidne kreme kraće vrijeme kako bi crvenilo prošlo, a u sumnji na alergijsku podlogu bolesti provodi se i alergološko testiranje. Gljivične infekcije liječe se antimikoticima u obliku krema ili tableta. U lokalnoj terapiji se primjenjuje minoksidil, koji je snažan vazodilatator jer dilatira arteriole i prije mu je bila primjena u liječenju visokog tlaka, a danas se više primjenjuje kao topički pripravak za liječenje alopecija.

U ispadanjua obrva, ali i trepavica, primjenjuje se i latanoprost, koji pripada skupini lijekova pod nazivom analozi prostaglandina. Njegova je osnovna primjena u liječenju visokog očnog tlaka – glaukoma, no našao je svoje mjesto i u problemima s obrvama i trepavicama. Od kozmetičkih procedura kod prorijeđenih obrva često se radi bojanje obrva te iscrtavanje, koje može biti trajno ili polutrajno, a jedan od trenutno natraženijih procedura kod obrva je japansko iscrtavanja obrva.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Sesvečanke predstavile svoje ručne radove

Udruga umirovljenika Podravske Sesvete organizirala je izložbu ručnih radova svojih članica. Sevečanke su kroz izložbu predstavile tradicijske ručne radove čija je izrada njihov glavni hobi,

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti