Ako vam ispadaju obrve nije dobro: Može biti znak ozbiljne bolesti

Podravski list profile

Obrve nisu samo vizualni dodatak licu već sprečavaju ulazak znoja sa čela u oči. U estetskom smislu vrlo su važan dio lica jer oblik obrva može istaknuti ljepotu očiju i otvoriti pogled, pa oči djeluju veće i ljepše. Moda i izgled obrva mijenjaju se iz godine u godinu pa su od vrlo tankih sada modernije izražajnije i tamnije obrve.

Sam način uljepšavanja i iscrtavanja obrva također se vrlo često mijenja iz godine u godinu, a trend u kozmetici i broj kozmetičkih proizvoda koji su vezani uz obrve raste sve više i više. No, obrve ne moraju biti uvijek lijepe i zdrave pa su problemi s obrvama čest razlog dolaska dermatologu.

Gustoća obrva može se promijeniti naglo ili postepeno, što je uvjetovano različitim kozmetičkim manipulacijama, dermatološkim bolestima i nutritivnim deficitima. Od kozmetičkih procedura obrve može oštetiti pretjerano i učestalo čupanje pincetom jer se mehanički oštetiti korijen pa obrva postaje prorijeđena i tanja. Uslijed napetosti i stresa pojedine osobe nesvjesno grebu ili stalno čupkaju obrve i time ih prorjeđuju i oštećuju.

Određene kožne bolesti mogu biti uzrok ispadanja obrva, kao što  su alopecije, atopijski dermatitis, psorijaza, kontaktni dermatitis i gljivične infekcije. U osoba koje imaju atopijski dermatitis obrve mogu biti zahvaćene crvenilom te kasnije i ispadanjem.

U psorijazi kao kroničnoj bolesti, pri kojoj je koža crvena i ljuskava, može nastati oštećenje korijena obrve. U nekoliko oblika alopecija mogu biti zahvaćene i obrve. U alopecie areate, pri kojoj kosa ispada u krugovima, mogu biti zahvaćane ispadanjem i obrve; alopecia universalis ili totalis u potpunosti ispada kosa i sve dlake na tijelu pa i obrve; alopecia frontalis fibrotica nastaju ožiljkaste promjene uz rub vlasitša uz ispadanje kose i obrva.

Starenje kao neizbježan proces odražava se i na obrvama jer tijekom  starenja obrve postaju sve tanje i manje izražene, sve do potpunog nestanka obrva. Određeni nutritivni deficiti, kao manjak željeza u tijelu, nedostatak vitamina C, A, cink, biotin, B 12, D, E, cistein i omega 3 masne kiselina, mogu uzrokovati prorijeđenost i ispadanje obrva.

Uzimanjem suplemenata i vitamina te pravilnom prehranom bogatom vitaminima, mineralima, proteinima i zdravim mastima stanje se vrlo brzo popravlja. Hormonske promjene djeluju i na obrve pa manjak hormona štitnjače vrlo često uzrokuje njihovu prorijeđenost.

U liječenju ispadanja obrva mora se kao prvo uvijek otkriti uzrok i postaviti točna dijagnoza, jer uzroci ispadanja mogu biti raznoliki. Prema uzroku se određuje i liječenje, koje može biti vrlo raznoliko.

U liječenju atopijskog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa i psorijaze vrlo često se primjenjuju kortikosteroidne kreme kraće vrijeme kako bi crvenilo prošlo, a u sumnji na alergijsku podlogu bolesti provodi se i alergološko testiranje. Gljivične infekcije liječe se antimikoticima u obliku krema ili tableta. U lokalnoj terapiji se primjenjuje minoksidil, koji je snažan vazodilatator jer dilatira arteriole i prije mu je bila primjena u liječenju visokog tlaka, a danas se više primjenjuje kao topički pripravak za liječenje alopecija.

U ispadanjua obrva, ali i trepavica, primjenjuje se i latanoprost, koji pripada skupini lijekova pod nazivom analozi prostaglandina. Njegova je osnovna primjena u liječenju visokog očnog tlaka – glaukoma, no našao je svoje mjesto i u problemima s obrvama i trepavicama. Od kozmetičkih procedura kod prorijeđenih obrva često se radi bojanje obrva te iscrtavanje, koje može biti trajno ili polutrajno, a jedan od trenutno natraženijih procedura kod obrva je japansko iscrtavanja obrva.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti