Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ako vam je nogama hladno, stavite kapu na glavu

Piše: dr. Ivo Belan

Premda je vrijeme hirovito, ipak je zima i svatko od nas može se, zbog neopreza ili nesretnog slučaja, naći u okruženju opasno niskih temperatura. Takve situacije dovode do hipotermije – sniženja tjelesne temperature.

Temperatura ruku i stopala može pasti 4,5 stupnja ispod normale, bez trajnih oštećenja. Međutim, relativno mali pad u unutarnjoj temperaturi tijela ubija čovjeka. Bez razlike je li se čovjek našao u vodi, u kući bez grijanja ili u autu bez benzina. Možete preživjeti tri tjedna bez hrane, tri dana ili tako nešto bez vode, ali bez topline sretni ste ako preživite tri sata.

Zbog prevelike hladnoće može doći do oštećenja organizma, pa i do smrti. Smrt nastaje kad temperatura tijela padne ispod 22 stupnja Celzijusa. Čovjek izložen temperaturi vode od 15 stupnjeva može za nekoliko sati pretrpjeti teška oštećenja. Izlaganje tijela hladnoj vodi štetnije je za tijelo nego izlaganje zraku iste temperature. Smrzavanje na vjetru je 6 do 10 puta brže. Izmorenost, iscrpljenost i pijanstvo nepovoljno utječu na otpornost prema hladnoći.

Hipotermija je opasna čak i pri umjereno niskim temperaturama okoline. Biti mokar i na vjetru i na takvim umjereno niskim temperaturama može biti fatalno. Na temperaturi od 35 stupnjeva ispod nule mozak postaje umrtvljen i ako se ništa ne poduzme, smrt može nastupiti već za sat i pol nakon što počne drhtanje.

Nema odjeće koja je djelotvorna u svakoj situaciji. Vunena odjeća ima posebno svojstvo da suši iznutra, održavajući tijelo toplim čak i kad je mokro. Nikad nemojte nositi jeans odjeću kada postoji bilo kakva mogućnost izlaganja hladnoći.

Ako se nađete bez odgovarajuće zaštite, upotrijebite svoju domišljatost. Životi su bili spašeni podlaganjem odjeće s bilo kakvim mekanim materijalom (npr. suha trava, mahovina), koje je poslužilo kao hitna izolacija. Slaganje papira, novina unutar odjeće također je od pomoći. Razumljivo, treba zaštititi glavu. Preko nezaštićene glave može se gubiti i do polovice ukupno proizvedene tjelesne topline. Stara planinarska poslovica kaže:”Kad ti je nogama hladno, stavi kapu na glavu.”

Suha odjeća i odgovarajuće sklonište su ključni za preživljavanje.

Upozoravajući signali hipotermije su: intenzivno drhtanje, loša koordinacija pokreta, posrtanje, teškoće u govoru i gubitak pamćenja. Čak i blagi simptomi zahtijevaju poduzimanje hitnih mjera. Najbolja procedura je, ako ju je moguće sprovesti, unesrećenika prenijeti u prikladni zaklon, zagrijanu prostoriju ili u najbližu bolnicu. Nakon toga ugrijati ga termoforima, a zatim žrtvu uroniti u vodu zagrijanu do 42 stupnja i, ako je pri svijesti, prisiliti je da pije velike količine tople, zaslađene tekućine.

Ako je žrtva negdje na terenu i s očito uznapredovalim simptomima hipotermije, žrtvu se ne smije micati s tog mjesta dok joj se ne pruži prva pomoć. Ako su simptomi blaži, žrtvu treba smjestiti u najbolji raspoloživi zaklon. Mokru odjeću zamijeniti suhom i staviti što je više moguće izolacije između žrtve i zemlje. Treba održavati žrtvu budnom dok joj se daje tekućina.

Najjači nisu uvijek oni koji prežive. Najvjerojatnije će to biti oni koji jasno misle. Mozak je vaše najbolje oruđe za preživljavanje u takvim situacijama.

Facebook
Twitter
Email
ISKUSTVO PACIJENTA

VIDEO Unatoč bolnoj operaciji koljena, Mirko na kontrole putuje biciklom!

požiraki

Tradicionalna đelekovečka tjestenina postaje nematerijalno kulturno dobro!

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najjednostavniji recept za sok od ljekovite biljke koju mnogi zanemaruju

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Na akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljeno je 440 doza

NA LOKACIJAMA OD TURISTIČKOG ZNAČAJA

U sklopu projekta “Hrvatska prirodno tvoja” posađeno 48 stabala

misli na zdravlje

Ako imate visoki krvni tlak, smanjite unos soli!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI