Aktivne pušače slat će na CT pregled pluća

Podravski list profile

Nacionalni preventivni program za probir i rano otkrivanje raka pluća pod nazivom Udahni za život, prvi takav u Europi, predstavljen je u utorak u Zagrebu. Program provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskom kućom disanja i Hrvatskim torakalnim društvom Toraks, a cilj mu je rano otkrivanje raka pluća kako bi se bolest mogla uspješno izliječiti. Rak pluća jedan je od najpodmuklijih karcinoma jer u ranoj fazi nema simptoma, a kad se oni pojave, bolest je već uznapredovala te se teško liječi. Ciljana skupina programa su sve osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje. Njih će na preventivne preglede upućivati liječnici obiteljske medicine uz njihov pisani pristanak. Za potrebe provođenja programa nabavljen je i novi CT uređaj ultraniske doze zračenja u bolnici Jordanovac, ali program će se provoditi u još 11 gradova diljem Hrvatske, i to u Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Puli, Zadru, Varaždinu, Virovitici, Opatiji te u općini Krapinske toplice.

–  Osobe kod kojih postoji sumnja na rak pluća bit će upućene na daljnju obradu u jedan od šest centara za daljnju specijalističku pulmološku obradu i liječenje. U navedenim centrima rade vodeći hrvatski pulmolozi, klinički radiolozi, torakalni kirurzi te patolozi i citolozi, a sve kako bi se osobama kod kojih postoji sumnja na karcinom pluća mogla pružiti najbolja moguća skrb – rekao je akademik Miroslav Samaržija, voditelj Hrvatskog nacionalnog programa na predstavljanju projekta. Na predstavljanju je također istaknuto kako CT niske doze zračenja, uz rano otkrivanje raka pluća, može također registrirati i srčane bolesti u ranoj fazi, koje su također veliki problem, ali i druge bolesti, bolesti prsa, bolesti abdomena, odnosno, može se dobiti mnogo informacija iz jednoga pregleda.

Foto: Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti