Aleksandar Horvat najbolji među kajkavcima: Ne mogu bez svojega “kaja”!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Krajem proteklog mjeseca održan je Recital suvremenog kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić u Sv. Ivanu Zelini koji se tradicionalno održava 39. godinu zaredom.

Recital okuplja autore pjesama pisanih kajkavskim jezikom te objavljuje zbornik. Među 73 uvrštene pjesme, od pristiglih više od 400, našle su se i dvije Ludbrežanina Aleksandra Horvata, a pjesma „Klanjec“ dobila je i jednu od nagrada koju sponzorira Matica hrvatska.

– Natječaji suvremene poezije, ali i drugih žanrova, održavaju se svake godine diljem Hrvatske, ima ih dvadesetak, u Ludbregu čak četiri. Ja se amaterski bavim pisanjem od 2015. godine, a na zelinski recital sam se prijavio treći put. Na svim relevantnim recitalima uvršten sam u zbornike pokojom pjesmom – rekao nam je Aleksandar kojem je pisanje samo jedan u nizu njegovih hobija.

 – Osim pisanja, volim fotografirati, uzgajam bonsai drveće, bavim se skulpturom, pomalo crtam… Općenito volim kreativne aktivnosti pa se na amaterskoj razini volim informirati, naučiti nešto i baviti se nekom umjetničkom formom, naravno, iz hobija.

 Aleksandar, inače rođeni Ludbrežanin, za sebe kaže da je velik poklonik kajkavskog jezika na kojem se voli izražavati te je autor knjige ‘Grad v sredini sveta’ koju je objavio 2018. godine pod nakladništvom Hrvatskog sabora kulture.

– Oduvijek mi je bila želja napisati knjigu. Moja prva knjiga zavičajna je zbirka poezije na kajkavskom. Nastajala je dvije godine jer sam stalno nešto popravljao, na kraju je super ispala, a odlično ju je uredila prijateljica koja me „otkrila“, prof. Novosel. Održane su dvije velike promocije knjige, jedna u Ludbregu, druga u Zagrebu. Nije napisana za cijeli svijet, nego samo za „sredinu svijeta“ i mojim se sugrađanima sviđa – objasnio je Horvat.

Aleksandar je član Matice hrvatske, Hrvatskog sabora kulture, Udruge za književnost „Kvaka“, te član suradnik koprivničkog ogranka DHK. Kao i mnogi njegovi kolege, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za koje kaže kako su mu putokaz da ono što radi ima neku vrijednost. U njegovu književnom putu puno mu je pomogla mentorica, književnica Božica Jelušić iz Đurđevca.

– Imao sam sreću upoznati je na radionici poezije. Ona me u mojim počecima usmjerila, a danas smo prijatelji i suradnici, daje mi korisne preporuke, pomaže mi analizirati tekstove, a često, kako ona kaže, „profitiramo“ malim književnim razgovorima. Nekoliko stvari sam posebno upamtio: da u pisanju ne trebam nikamo žuriti, da talent bez razvoja „spisateljskog zanata“ stagnira, da uvijek trebam znati gdje mi je mjesto u spisateljskoj hijerarhiji i da se književno trebam razvijati u širinu, a ne u visinu… Zahvalan sam joj na uloženom vremenu i zanimljivim uvidima iz njenog iskustva – istaknuo je Aleksandar Horvat.

Aleksandar danas voli pročitati stručnu literaturu i općenito knjige raznih autora preko kojih traži i gradi svoj stil pisanja. Za jesen planira novu knjigu, proznog sadržaja. Osim pjesništva, Aleksandar ima i mnoge druge hobije te je društveno iznimno aktivan, već 15-ak godina predsjednik je ludbreškog kulturno-umjetničkog društva.

– Interes prema KUD-u pokazao sam prije više od 30 godina zbog ljubavi prema sadašnjoj supruzi koja je bila tamo – kaže on kroz smijeh i nastavlja:  

– Učlanio sam se, prošao sve sekcije, a sad sam već duže vrijeme predsjednik društva. Nisam više aktivan u sekcijama, no povremeno zapjevam s muškom skupinom. To je sve nekako povezano – kajkavski, tradicija, kultura… Volim biti društveno aktivan, volonter sam i knjižnice, vodim razne programe, nije mi strana pozornica, nemam tremu i trudim se koliko mogu doprinijeti društvenom i kulturnom životu grada – zaključio je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI