Na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever prošlu subotu obilježen je Međunarodni tjedan alergija na hranu i Dan oboljelih od celijakije. Uz Odjel, organizator je Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, a zbog epidemiološke situacije, događaj je obilježen videokonferencijski.
Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne vrijednosti bezglutenske prehrane, a predavači su bili: Dean Šalamon, mag. nutricionizma koji se profesionalno bavi prehranom u Općoj Bolnici Varaždin, predsjednica Udruge Marija Goričanec, te izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever.

– Govornici su zaključili su da je od rane vrtićke dobi potrebno osvijestiti djecu o alergijama na hranu kako djeca koja su alergična ne bi bila isključena iz društva. S druge strane, još nema dovoljno znanja čak ni među profesijama koje spremaju hranu poput kuhara, servirki, prehrambenih tehničara pa i nekih tehnologa o mogućnostima kontaminacije hrane bez alergena alergenima. Tu je izuzetno važna dobra edukacija.
Na Sveučilištu Sjever svi prehrambeni tehnolozi alergene u hrani, a pogotovo gluten, spominju kroz više različitih predmeta i pristupa kako bi imali sveobuhvatno znanje koje je potrebno za sigurnu preradu i pripremu hrane za oboljele od celijakije – poručuju sa Sveučilišta Sjever. (mi)
FOTO Ilustracija