Alergije na hranu: O reakcijama na gluten još se ne zna dovoljno

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever prošlu subotu obilježen je Međunarodni tjedan alergija na hranu i Dan oboljelih od celijakije. Uz Odjel, organizator je Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, a zbog epidemiološke situacije, događaj je obilježen videokonferencijski.

Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne vrijednosti bezglutenske prehrane, a predavači su bili: Dean Šalamon, mag. nutricionizma koji se profesionalno bavi prehranom u Općoj Bolnici Varaždin, predsjednica Udruge Marija Goričanec, te izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. 

– Govornici su zaključili su da je od rane vrtićke dobi potrebno osvijestiti djecu o alergijama na hranu kako djeca koja su alergična ne bi bila isključena iz društva. S druge strane, još nema dovoljno znanja čak ni među profesijama koje spremaju hranu poput kuhara, servirki, prehrambenih tehničara pa i nekih tehnologa o mogućnostima kontaminacije hrane bez alergena alergenima. Tu je izuzetno važna dobra edukacija.

Na Sveučilištu Sjever svi prehrambeni tehnolozi alergene u hrani, a pogotovo gluten, spominju kroz više različitih predmeta i pristupa kako bi imali sveobuhvatno znanje koje je potrebno za sigurnu preradu i pripremu hrane za oboljele od celijakije – poručuju sa Sveučilišta Sjever. (mi)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI