Alojz ostao bez svega: Na 12.000 sadnica više nemam niti jednu jabuku

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Alojz Gašparić (74), uzgajivač jabuka iz Koprivnice u ovoj sezoni u svom voćnjaku neće imati berbu. Travanjski mraz dobro je “ofurio” njegove nasade, a pokušaj da tretiranjem dođe do kakvog takvog uroda ipak nije uspio.

-Na 12.000 sadnica nemam niti jednu jabuku i mraz je kod mene napravio stopostotnu štetu. Sav moj trud pao je u vodu, a posebno me žalosti što nitko nije došao kod mene procijeniti štetu, iako je proglašena elementarna nepogoda. Sad mi jedino preostaje nadati se da će od Ministarstva poljoprivrede dobiti nekakvu odštetu – žali se Alojz Gašparić.

Voćnjak Alojz nije osigurao jer je u prijašnjim sezonama imao neugodno iskustvo s osiguravajućim kućama. Za velike štete na sadnicama, tvrdi on, dobio je mizerne odštete pa je odustao od osiguranja. 

-Kad sam imao osiguranje procjenitelj koji je bio kod mene nije imao pojma o voćarstvu i jabukama pa sam dobio odštetu koja nije bila ni približna stvarnom iznosu štete. Otad ne želim imati posla s osiguravajućim kućama – kaže Alojz Gašparić.

Sedmu godinu zaredom, ističe Alojz, prisiljen je zbrajati štete u svom voćnjaku

Sedmu godinu zaredom, ističe Alojz, prisiljen je zbrajati štete u svom voćnjaku, a ovo je prva sezona u kojoj neće imati ni kilogram uroda. U idealnim godinama znao je imati urod i od 100 tona. 

-Lani sam dobio oko 40 tona, a slična situacija je bila i prijašnjih godina također zbog mraza. Imam postavljene mreže i u zaštitu od tuče sam uložio oko 200.000 kuna, ali što mi to vrijedi kad se ne mogu boriti protiv mraza. Dodatni problem mi stvara i susjedna zapuštena parcela koja je u gradskom vlasništvu i skoje se zbog ne održavanja širi trnje po mom voćnjaku. Sve više ozbiljno razmišljam da skrčim voćnjak jer se danas od voćarstva ne može dostojno živjeti – zaključio je Alojz Gašparić.

Foto Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI