Alojz ostao bez svega: Na 12.000 sadnica više nemam niti jednu jabuku

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Alojz Gašparić (74), uzgajivač jabuka iz Koprivnice u ovoj sezoni u svom voćnjaku neće imati berbu. Travanjski mraz dobro je “ofurio” njegove nasade, a pokušaj da tretiranjem dođe do kakvog takvog uroda ipak nije uspio.

-Na 12.000 sadnica nemam niti jednu jabuku i mraz je kod mene napravio stopostotnu štetu. Sav moj trud pao je u vodu, a posebno me žalosti što nitko nije došao kod mene procijeniti štetu, iako je proglašena elementarna nepogoda. Sad mi jedino preostaje nadati se da će od Ministarstva poljoprivrede dobiti nekakvu odštetu – žali se Alojz Gašparić.

Voćnjak Alojz nije osigurao jer je u prijašnjim sezonama imao neugodno iskustvo s osiguravajućim kućama. Za velike štete na sadnicama, tvrdi on, dobio je mizerne odštete pa je odustao od osiguranja. 

-Kad sam imao osiguranje procjenitelj koji je bio kod mene nije imao pojma o voćarstvu i jabukama pa sam dobio odštetu koja nije bila ni približna stvarnom iznosu štete. Otad ne želim imati posla s osiguravajućim kućama – kaže Alojz Gašparić.

Sedmu godinu zaredom, ističe Alojz, prisiljen je zbrajati štete u svom voćnjaku

Sedmu godinu zaredom, ističe Alojz, prisiljen je zbrajati štete u svom voćnjaku, a ovo je prva sezona u kojoj neće imati ni kilogram uroda. U idealnim godinama znao je imati urod i od 100 tona. 

-Lani sam dobio oko 40 tona, a slična situacija je bila i prijašnjih godina također zbog mraza. Imam postavljene mreže i u zaštitu od tuče sam uložio oko 200.000 kuna, ali što mi to vrijedi kad se ne mogu boriti protiv mraza. Dodatni problem mi stvara i susjedna zapuštena parcela koja je u gradskom vlasništvu i skoje se zbog ne održavanja širi trnje po mom voćnjaku. Sve više ozbiljno razmišljam da skrčim voćnjak jer se danas od voćarstva ne može dostojno živjeti – zaključio je Alojz Gašparić.

Foto Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI