Alojz zbraja gubitke zbog nevremena: Umjesto šest, dobit ću tek tonu i pol graha

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Alojz Blažeković iz Koprivnice u ovoj sezoni neće imati željeni urod graha. Već šest godina grah sadi na površini od sedam rali i to na parcelama u Prekodravlju, a ova sezona bit će najlošija dosad. Obilne kiše napravile su štetu na usjevima na području Otočke gdje problem stvara odvodnja oborinskih voda s poljoprivrednih zemljišta.

– U idealnim sezonama dobivao sam između 5,5 i 6 tona graha, a u ovoj smo pobrali samo tonu i pol. Za nas je to velik gubitak i bit će dobro ako ovu sezonu završimo na nuli – žali se Alojz Blažeković.

Alojz Blažeković

U ovoj sezoni u grah je, dodaje on, uložio 15.000 kuna, a kad se tome pridodaju troškovi radne snage za berbu, upitno je hoće li tona i pol biti dovoljna da se podmire svi troškovi.

– Nažalost, poljoprivreda je takva grana da prvenstveno ovisiš o vremenskim prilikama. Grahu ne odgovara toliko kiše, a kad smo vidjeli da će urod biti mizeran, prizivali smo tuču. Naši usjevi osigurani su od tuče pa bismo kroz tu policu pokrili veći dio nastale štete – kaže Alojz Blažeković.

Šteta na kulturi je velika

Nakon loše berbe Blažeković je poslao zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi da proglasi neku vrstu elementarne nepogode za uzgajivače graha koji su zbog obilnih kiša pretrpjeli štete.

– Sad nam ne preostaje ništa drugo nego nadati se da će Ministarstvo uvažiti naš zahtjev. Nakon početnog šoka zbog nastale štete čak sam razmišljao i da odustanemo od uzgoja graha. No, i u ostalim granama nastaju štete jer poljoprivreda je tvornica na otvorenom i nema nam druge nego nositi se sa svim nepogodama koje nas prate – zaključio je Alojz Blažeković.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI