AMBICIOZAN PLAN Tomislav Tenodi: Želimo razviti umjetnu inteligenciju koja će produljiti život

Tenodi i njegov kolega Luka Radiček razradili su pet koraka kojima misle dosegnuti svoju viziju


Autor: podravski.hr — 23.09.2018. / 14:05 Aktualno

Tomislav Tenodi iz križevačke tvrtke Speck

Ostvari li se vizija s kojom su Tomislav Tenodi (27) i Luka Radiček (28) prije godinu dana osnovali brzorastuću križevačku programersku kompaniju Speck, umjetna inteligencija pomoći će ljudskoj vrsti da pomakne granicu trajanja života do neslućenih razmjera, a oni će sudjelovati na tome putu. Upravo zbog želje da ostave traga u progresu čovječanstva, svoj startup nazvali su Speck, što će prevedeno s engleskog reći „mrljica“ ili „čestica“.
Na prvu bi se moglo pomisliti kako je riječ o zanesenjacima bez pokrića, no razradili su vrlo egzaktan plan u pet koraka kojim žele ostvariti svoju viziju.
– Prvi je korak osigurati stabilan pritok novca za normalno funkcioniranje tvrtke te za kadrovsko ekipiranje, odnosno razvoj tima, što je drugi korak. U to jako puno ulažemo. U trećemu ćemo zaposliti osobu s iskustvom u umjetnoj inteligenciji, koja će biti voditelj našeg centra za istraživanje i razvoj u tome području. Njegovo osnivanje je četvrti korak, odnosno proširenje naše agencije na polje umjetne inteligencije. U petome radimo konkretne projekte na polju upotrebe umjetne inteligencije osobito u sferi medicine, s konačnim ciljem produljenja ljudskog života – kazao je Tomislav, koji s Lukom funkcionira kao odličan tandem još iz mladosti, kada su dvaput osvojili državno natjecanje u četveroručnom sviranju klavira.
Zahvaljujući dobrom glasu koji su im donijeli prvi projekti s područja programiranja raznih aplikacija, počeli su raditi na velikim internacionalnim projektima, što im je osiguralo pristojne prihode. O tome govori i činjenica da je Speck u samo godinu dana s njih dvojice narastao na deseteročlani tim. Drugi korak namjeravaju dovršiti unutar nove godine dana zapošljavajući još deset ljudi.
– Po odlasku na fakultete putovi su nam se bili razišli sve do prije dvije i pol godine, kada smo, iz hobija, napravili e-learning aplikaciju autoskola.hr, putem koje korisnici mogu učiti gradivo i polagati teorijske ispite, a u ovome trenutku tu platformu koristi već 50 autoškola, dok 700 do 800 kandidata tjedno rješava ispite – reći će Tomislav.

 

Dio Speckovog tima, Luka Radiček prvi slijeva

On je napustio dobro plaćen posao voditelja programerskog tima u najboljoj hrvatskoj agenciji za web i mobilne aplikacije kako bi se posvetio ostvarenju sna.
– Posao je bio odličan, uvjeti sjajni, ali otišao sam zbog toga što sam osjećao da mogu više, želio sam punu kontrolu nad time što ću raditi, čime će se tvrtka baviti. Vjerujte, novac mi nije presudan, sada imam manju plaću nego tada – veli Tomislav.
Svjestan je da je Speckova vizija jako ambiciozna i da neki ljudi, možda na nju gledaju posprdno. No, poslovi koje dobivaju za, recimo, klijente iz Francuske i Amerike, svjedoče da dečki znaju što rade.
Za francusko tržište, primjerice, trenutačno izrađuju aplikaciju za modni dizajn, a za američkog klijenta aplikaciju za izvanškolske aktivnosti djece, što je u SAD-u veliki problem budući da roditelji ondje dugo rade te su djeca često prepuštena sama sebi. Ti i drugi poslovi omogućili su brz i velik rast Specku, što Tomislava i Luku približava trenutku u kojemu će iskoračiti u razvoj umjetne inteligencije.
Njihova tvrtka ima sjedište u Tehnološkom parku, a mladi dvojac zakupio je tri prostorije. U jednoj je stolnoteniski stol, za opuštanje i rekreaciju, u googleovskom duhu. Zadovoljni su, vele, uvjetima i podrškom koju osjećaju od gradskih struktura te ne razmišljaju o odlasku, a uskoro će otvoriti „podružnicu“ u Zagrebu. Zahvaljujući njima, Križevci su već sada postali više nego mrljica kad je riječ o hrvatskoj programerskoj industriji. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF