AMBULANTE U ŠTRAJKU Liječnici upozoravaju pacijente: U srijedu nemojte doktoru ako baš ne morate!

Liječnici su preopterećeni, mladi liječnici odlaze iz Hrvatske, a ako se donese ovakav zakon, bit će još i gore – kaže jedna od liječnica


Autor: podravski.hr — 26.06.2018. / 13:52 Aktualno

Ambulante doma zdravlja u Koprivnici danas su bile pune

Ako ste u srijedu (danas) namjeravali otići do svojeg liječnika obiteljske medicine, nikako to nemojte činiti ukoliko niste hitan slučaj. Poruka je to koprivničkih liječnika s kojima smo razgovarali o tzv. bijelom štrajku, odnosno protestu liječnika primarne zdravstvene zaštite iz cijele Hrvatske koji su nezadovoljni prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Dr. Zdenka Vodjerek-Matica, liječnica s ambulantom u koprivničkom Domu zdravlja, kaže kako u utorak radi normalno, untoč najavi o bijelom štrajku. No, u srijedu će ići na veliki prosvjed u Zagreb i neće raditi.
– Podržat ću prosvjed jer je sustav neodrživ. Mladi liječnici odlaze i uskoro neće biti onih koji će liječiti našu djecu. Danas ne štrajkam, bijeli štrajk ne postoji, mi samo želimo raditi po ugovoru s HZZO-om. Ne radi se o spomenutih 20 minuta po osobi. Samo želimo da oni pacijenti koji trebaju i više od 20 minuta, da ih i dobiju – napominje dr. Zdenka Vodjerek-Matica.
Naglasila je da će u srijedu dio liječnika biti na prosvjedu u Zagrebu, a oni koji će raditi, pacijente će primati samo od 12 do 14 sati. I to isključivo one hitne.
– Pozivam pacijente da ne dolaze u srijedu kod liječnika, izuzev onih isključivo hitnih jer vjerojatno neće doći na red – kaže dr. Vodjerek-Matica.

Dr. Zdenka Vodjerek-Matica, koprivnička obiteljska liječnica

Koprivnički liječnici s kojima smo jučer razgovarali ističu kako apsolutno podržavaju činjenicu da prijedlog Zakona ne valja, no ne žele protestirati na štetu pacijenata. Kako kaže jedna liječnica, ne može strepiti od toga da joj netko upadne u ordinaciju i prijeti ili čak fizički napadne jer u bijelom štrajku radi sporije nego inače.
Dodatno, polovica liječnika smještenih u zgradi Doma zdravlja u Koprivnici je ne godišnjem odmoru, liječnici primaju i svoje i pacijente svojih kolega, a dodatnu gužvu stvara i činjenica da su pacijenti bez obiteljskog liječnika bili puna četiri dana i normalno je da je veća gužva nakon ovakvih produženih vikenda.
– Sa zahtjevima se slažem, no ne znam hoće li tu kakav štrajk pomoći. Liječnici su preopterećeni, mladi liječnici odlaze iz Hrvatske, a ako se donese ovakav zakon, bit će još i gore – kazala je jedna od liječnica koja posluje u zgradi Doma zdravlja, no nije dio tog sustava.
– Najgore prolaze oni koji su u sustavu Doma zdravlja. Primjerice, takav liječnik ne može odbiti pokriti neku od ambulanata u ruralnim područjima koja nema svoj tim. Dodatno, netko mora financirati ogromnu administraciju po domovima zdravlja i zato se pokrivaju tim ‘jadnicima’ koji ne mogu reći ‘ne’. Osim toga, svaki liječnik radi s ogromnim brojem pacijenata i sustav je pred kolapsom – upozorava druga koprivnička liječnica s kojom smo danas razgovarali o štrajku.
Pacijenti koje smo zatekli u čekaonicama Doma zdravlja kažu kako jučer nisu primijetili da se duže čeka na pregled te da sve ide svojim tokom i da je situacija kao i svakog dana. No, već u srijedu to neće biti tako. Zato, ako baš ne morate, nemojte k liječniku. (sm)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC