Analiza Podravskog: Maloljetnička delinkvencija značajan problem u našem kraju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grupa maloljetnika, uhićena nedavno zbog vandalizma nakon što su razbili parkirne automate i provalili u uređaj za tople napitke, kazneno će odgovarati zbog svog nedjela kojim su otvorili problematiku maloljetničke delikvencije u našem kraju. Policijska statistika je jasna. Maloljetnička delikvencija prošle je godine doživjela porast u odnosu na prethodnu, no u Podravini i Prigorju, općenito na sjeveru Hrvatske, taj problem nije toliko izražen kao u ostalim gušće naseljenim dijelovima Hrvatske.

– U 2019. na području Policijske uprave zabilježena su 33 prekršaja koje su počinile osobe mlađe od 18 godina, a najviše prekršaja odnosi se na prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, njih 23. Za te prekršaje prijavljeno je 35 mladića i četiri djevojke. Prošle godine zabilježeno je 37 prekršaja, od kojih se 26 prekršaja odnosi na one protiv javnog reda i mira. Počinila su ih 33 mladića i šest osoba ženskog spola – prepričala nam je izvadak iz policijske statistike glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Što se tiče kaznene problematike maloljetnih osoba, situacija je obrnuta. Tu policija bilježi značajno smanjenje nedjela koja su počinile osobe mlađe od 19 godina.

– U 2019. zabilježena su 104 kaznena djela (šest kaznenih djela djece do 14 godina i 98 kaznenih djela maloljetnika od 14 do 18 godina). Najviše kaznenih djela počinjeno je od strane maloljetnika od 14 do 18 godina i to najviše kaznenih djela protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja (38), te kaznenih djela protiv imovine (31). U 2020. zabilježeno je 71 kazneno djelo (devet kaznenih djela djece do 14 godina i 62 kaznena djela maloljetnika od 14 do 18 godina). Najviše kaznenih djela počinjeno je od strane maloljetnika od 14 do 18 godina i to najviše kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i omogućavanja trošenja droga (27), te kaznenih djela protiv imovine (27) – kazala je Dijana Žagar.

Navela je i nekoliko primjera kaznenih djela koja su počinili maloljetnici prošle godine.

Tako su koprivnički policajci završili kriminalističko istraživanje nad dvojicom 14-godišnjaka i jednim 17-godišnjakom zbog kaznenih djela krađa i teških krađa.

– Sumnja se da je jedan 14-godišnjak 9./10. travnja 2020. u Koprivnici na Trgu kralja Tomislava otuđio zaključani bicikl ‘gomier’, oštetivši vlasnicu za 1200 kuna. Također, sumnja se da je osumnjičeni 14-godišnjak između 11. i 13. travnja 2020. u Koprivnici u Ulici Zvonimira Goloba otuđio zaključani bicikl ‘trek’, oštetivši vlasnika za 2000 kuna – izdvojila je glasnogovornica Žagar i podsjetila na provalu u metalni kontejner u Herešinu 10. travnja prošle godine iz kojeg su trojica maloljetnika ukrala razni elektronski, željezni i tekstilni otpad vrijedan oko 1200 kuna.

Maloljetni je delikvent početkom prošle godine oštetio vrata školske dvorane u Kalinovcu i napravio štetu od nekoliko tisuća kuna.

Iz policije su izdvojili i nekoliko primjera prekršaja kojima su se bavili prošle godine, a u kojima su glavne uloge imali naši mladi. Tako je sredinom svibnja prošle godine u Starigradu 16-godišnjakinja omalovažavala i vrijeđala policijske službenike raznim pogrdnim riječima zbog čega je prijavljena prekršajnom sudu, a krajem istog mjeseca prošle godine u Đurđevcu 16-godišnjak je rukama udarao po ulaznim vratima stana i aktivirao protupožarni aparat.

– Policijski službenici o svakom počinjenom prekršaju ili kaznenom djelu djeteta izvijeste nadležni centar za socijalnu skrb, te se dobiju povratne informacije kako su obavljeni razgovori s obiteljima, a gdje je uočena problematika, centar provodi i mjere nadzora – objasnila je Dijana Žagar i dodala kako policijski službenici prema procjeni rizika redovito obilaze mjesta koja su detektirana kao okupljališta mladih, ili pak preventivno mjesta gdje bi se moglo očekivati da bi moglo doći do određenog ‘delikta’.

– Također, policijski službenici radi prevencije počinjenja prekršaja i kaznenih djela djeluju usmjerenim postupanjem te proaktivnim radom prema ugostiteljskim objektima te drugim javnim prostorima poput parkova, trgova i  širih zona školskih ustanova. U odgojno-obrazovnim institucijama provedene su edukacije vezane uz problematiku opojnih droga te ovisnosti općenito – dodala je Dijana Žagar i navela kako su u PU koprivničko-križevačkoj proveli nekoliko projekata poput “Zdrav za pet” na temu prevencije ovisnosti i “Nisi sam” u kojem se dotiču problematike vršnjačkog i internetskog nasilja na mrežama.

– Kada dođe do određenih kaznenih djela ili prekršaja, policijski službenici obavljaju razgovore s počiniteljima i roditeljima, te obvezno razgovaraju u preventivnom smislu. Pruža se informacija gdje potražiti pomoć ako postoji problem s djetetom i upućuje na Centar za socijalnu skrb, Polikliniku za zaštitu djece Grada Zagreba, potiču se roditelji da više komuniciraju s djecom i tako budu više prisutni u samom procesu odgoja – zaključila je Dijana Žagar.

PREKRŠAJI MALOLJETNIKA

2019.

33 prekršaja

39 prijavljenih (35 mladića i 4 djevojke)

2020.

38 prekršaja

39 prijavljenih (33 mladića i 6 djevojki)

KAZNENA DJELA MALOLJETNIKA

2019.

104 – kaznenih djela

6 – KD djece do 14 godina

98 – KD od 14 do 18 godina

38 – KD spolnog zlostavljanja i iskorištavnja

31 – Imovinski delikt

2020.

71 – kazneno djelo

9 – KD djece do 14 godina

62 – KD maloljetnika 14-18 godina

27 – KD zlouporabe droga

27 – Imovinskih delikata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Đurđevac: Prijetio poznaniku da će ga ubiti

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 41-godišnjak sa šireg đurđevačkog područja prijetio riječima poznaniku, oštećenom 62-godišnjaku da će ugroziti njegov život. -Zbog sumnje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI