ANALIZA POLITIČKE SCENE U ŽUPANIJI PRED LOKALNE IZBORE: Koren će ostati župan, a Jakšić gradonačelnik

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše: Mladen Švaco

Dinamika koprivničke i županijske političke scene već dugo je takva da je već danas jasno da se na idućim lokalnim izborima neće dogoditi ništa dramatično, odnosno sve će ostati kao i prije izbora. Koprivnički SDP i Mišel Jakšić treće izbore uzastopno dobit će, slikovito rečeno, u vožnji nizbrdicom s ugašenim motorima. Gradski je SDP od 2009. godine do prošlih lokalnih izbora 2017. godine izgubio polovicu birača. Od 9870 glasova, koliko je dobio Mršić 2009. godine, došli su do 4928 glasova, koliko je dobila njihova lista za Gradsko vijeće na izborima 2017. godine. No, SDP-u je i to više nego dovoljno da i nakon idućih lokalnih izbora nastavi komotno voditi Koprivnicu i pred kraj mandata proslavi dvadesetu godišnjicu upravljanja podravskom metropolom.

SDP Koprivnicom već godinama ne upravlja slučajno, niti zato što je Koprivnica “crveni grad”, nego zato što se jedini u gradu ozbiljno bave politikom. Teza da je Koprivnica “crveni grad” plasirana je iz HDZ-a kao opravdanje za niz uzastopnih izbornih neuspjeha i kao opravdanje za lošu kadrovsku politiku unutar te stranke. Da teza o Koprivnici kao “crvenom gradu” ne stoji govori činjenica da je HDZ-ova lista predvođena Krešimirom Papcem 1997. godine s osvojenih 35,86 posto glasova bila relativni pobjednik izbora za koprivničko Gradsko vijeće, dok je SDP-ova lista predvođena Stjepanom Henezijem dobila 20,6 posto glasova, i bila treća po broju osvojenih glasova, i to iza HSLS-a koji je dobio 28,16 posto glasova. Na izborima 2001. godine, na kojima je kandidirano čak 13 stranačkih lista, SDP-ova lista  osvojila je 25,3 posto glasova, a nositelj te liste bio je Zvonimir Mršić.

Problemi za HDZ u Koprivnici, a i u županiji, počeli su 2000. godine, odnosno dolaskom Darka Marinca na čelo Podravke. Marinac je u Podravku i Koprivnicu donio za to vrijeme neku novu korporativnu kulturu i pravila koju su Koprivničanci odmah i objeručke prihvatili. On je od direktora napravio menadžere, a menadžeri su odmah dobili drastično veće plaće, službene automobile i korporativne kartice. Rezultat rasta plaća i broja menadžerskih funkcija u Podravci imao je poguban učinak za lokalnu političku scenu.  U politiku i stranke, prvenstveno HDZ, ali i HSS, a onda i SDP, nije se ulazilo zbog želje za bavljenjem politikom i građenjem političke karijere, nego zbog lakšeg ulaska u krug kandidata za napredovanje i veću plaću u Podravci. Plaće kakve imaju menadžeri iz trećeg Podravkina ešalona, a to je onaj do kojeg gotovo u pravilu može dosegnuti utjecaj lokalne stranačke organizacije, i dalje su puno atraktivnije i lakše dostižne od plaća na najizloženijim političkim dužnostima do kojih se ne može doći bez vlastite slike na seoskoj banderi.

Drugi problem za HDZ pojavio se u liku Zvonimira Mršića. Nakon odlaska iz Podravke i kratke karijere Bandićeva glasnogovornika u Zagrebu, Mršić se odlučio ozbiljno baviti politkom u Koprivnici. Konkurenciju na gradskoj političkoj sceni nije imao, a želja za uspjehom i ambicije bile su tako velike da krediti iz njegova mandata nisu otplaćeni ni sedam godina nakon njegova odlaska s dužnosti gradonačelnika. Mršić se jedini osam godina u Koprivnici bavio politikom.

Njegov neumjereni politički populizam na kojem je izgradio političku, a na račun političke i poslovnu karijeru u Podravci, na birače je imao gotovo iluzionistički utjecaj pa je na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika 2009. godine osvojio gotovo 74 posto glasova, i to u prvom izbornom krugu. Neposredni izbor načelnika, gradonačelnika i župana treći je uzrok HDZ-ove stagnacije. HDZ u Koprivnici nema široj javnosti prihvatljivog političara koji se kroz nekoliko godina sustavnog političkog rada i javnih nastupa profilirao kao ozbiljan kritičar SDP-ove vlasti, i čije ime temeljem njegova rada stranka, javnost i birači podrazumijevaju vidjeti na glasačkom listiću. U lokalnom HDZ-u ne postoji nikakva ozbiljna politička strategija, a politkom se u pravilu ozbiljnije počinju baviti samo nekoliko mjeseci prije izbora i uvijek imaju jedan te isti problem. Taj problem u stvari uopće nije jednostavan –  kako naći nekoga, javnosti relativno poznatog, i onda ga nagovoriti i motivirati da prihvati kandidaturu za gradonačelnika, odradi izbornu kampanju, a unaprijed zna da će izgubiti na izborima.

Problem neposrednih izbora zbog političke neprepoznatljivosti za HDZ još je izraženiji u županiji. Od 2009. godine, otkad se provode neposredni izbori, još niti jedan član HDZ-a nije bio kandidat za župana, i to ne zato što u Koprivnici to nitko ne bi želio ni biti, nego zato što nitko od njih nije dovoljno prepoznatljiv da uopće na sebe preuzme rizik kandidature i izgubi izbore od dugogodišnjeg koalicijskog partnera.

Pokraj Korena i Jakšića, političara koji su dugo godina na javnim dužnostima, koji svoje osobne karijere i ambicije grade, vide i ostvaruju u politici, kojima politika nije poluga uz pomoć koje će se lakše transferirati na bolje plaćenu funkciju u nekom javnom poduzeću, za politički uspjeh i izbornu pobjedu nije dovoljno nekoliko mjeseci prije izbora napraviti web-stranicu, facebook profil, zalijepiti nekoliko plakata i subotom imati štand s letcima pred koprivničkom tržnicom. Za izborni uspjeh treba netko i nešto više, a to je ono što samo osam mjeseci prije lokalnih izbora u javnom prostoru ne primjećujem i zato sam siguran da će i nakon idućih lokalnih izbora sve ostati kao i danas, a Koren i Jakšić samo će uzeti ono što im je ponuđeno i ostavljeno. 

Prof. dr. Mario Tomiša, komunikacijski stručnjak i prorektor na Sveučilištu Sjever: HDZ i SDP trebaju se okrenuti mlađim biračima!

Iz podataka je vidljivo da je potpora u gradu Koprivnici SDP-u u zadnjih deset godina prepolovljena (pad s 9870 glasova iz 2009. godine na 4928 glasova iz 2017. godine). U tom je periodu HDZ rastao za tek nekoliko stotina glasova (s 2595 na 2932), što se jasno može smatrati stagnacijom. Iako su na predstojećim lokalnim izborima gradonačelnik Jakšić i SDP u Koprivnici favoriti, ove bi ih brojke trebale zabrinuti.

S druge strane HDZ, samo nekoliko mjesecu prije izbora, još uvijek nije ni istaknuo svoje kandidate. Slična je situacija i na županijskoj razini: SDP je u zadnjih deset godina značajno pao po ukupnom broju glasova, a HDZ stagnira, tj. vrti se oko 10 tisuća birača. I jedna i druga stranka bi za predstojeće lokalne izbore trebala detaljno analizirati trendove, kao i starosnu dob svojih birača. Izlaznost glasača od izbora do izbora sve se više smanjuje. Za pretpostaviti je da će tako biti i na proljetnim lokalnim izborima – još manje ljudi koji su motivirani izaći na izbore. Možda je to prilika svima koji se natječu, da se obrate novim glasačima, jer je njihovih tradicionalnih birača sve manje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI