ANALIZIRALI SMO I OTKRILI: Mršić ove godine ‘najavljuje’ barem tisuću otkaza u Podravki!

Naš plan je da se prema troškovima za zaposlene ove godine približimo najboljima u brašni za 30 posto, otkriva Mršić. Brojke otkrivaju - to znači barem tisuću otkaza


Autor: podravski.hr — 15.01.2013. / 12:04 Aktualno

Već od 1. ožujka ove godine trebao bi krenuti prvi val otpuštanja viška radnika iz grupe Podravka, glasi najnovija neslužbena informacija iz vrha koprivničke kompanije.
Službene potvrde, naravno, nema jer su Uprava i Nadzorni odbor tvrtke, kad je riječ o ovogodišnjim otkazima, zakopčani do grla. No naši menadžerski izvori uvjeravaju nas kako će val otkaza doista krenuti već. početkom ožujka ako se politika opet ne umiješa u te planove. A mogla bi s obzirom da su lokalni izbori u svibnju pa nije svejedno hoće li vladajuća stranka u kampanju ući s hipotekom otpuštenih podravkaša ili neće.
Koliko bi radnika Podravke ove godine trebalo dobiti otkaze? Medijske procjene i informacije prilično se razlikuju, a uglavnom se spominje raspon od 500 do 700 ljudi. O tome je prvi i zadnji put javno progovorio šef Uprave Podravke Zvonimir Mršić u razgovoru za tjednik Globus. Evo što je rekao na pitanje o otkazima.

– Izrađene su dvije ozbiljne studije o stanju kompanije i koliko smo po parametrima efikasnosti udaljeni od konkurenata, a važno je imati na umu kako su naši konkurenti, na domaćem i stranim tržištima, globalne kompanije. Dakle, znamo gdje smo, kakvi smo i kakvi bi trebali biti da budemo uspješni u mjeri u kojoj to od nas očekuju dioničari i dionici – tumači Mršić u razgovoru za Globus.

No, ima li viška radnika ili nema, pita ga dalje novinar. Mršić naglašava kako ne bi želio licitirati s brojem viška radnika, premda ima preciznu analizu, i to ne koliko je ljudi viška, nego koliko je radnika potrebno po kojoj funkciji da bi Podravka bila među najboljima.
– U prvih devet mjeseci lani investirali smo više od 30 milijuna kuna u zbrinjavanje viška radnika, a planom predvidjeli smo sredstva i za ovu godinu. Koliko će stvarno radnika otići, uvelike ovisi i o tome kakva će godina biti. U svakom slučaju, naš plan je da se za 30 posto približimo najboljima – otkriva predsjednik Podravkine Uprave.

prihod_po_radnikuZbog tog plana ’30 posto’ Podravski list dao se u opsežnu analizu rezultata poslovanja i troškova radnika koje ima prehrambena i farmaceutska industrija u Hrvatskoj. I zaključio: ako se Podravka za 30 posto želi približiti najboljima na tržištu, morat će ove godine otpustiti čak tisuću radnika! Više o toj analizi čitajte u tiskanom izdanju Podravskog lista.