Andreja Ogrinec četvrt stoljeća živi umjetnost pisanica: ‘Svaka je posebna, a najskuplja je koštala 750 kuna’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Andreja Ogrinec iz Reke kraj Koprivnice ima sasvim poseban hobi – stvaranje pisanica. Pažnju nam je ispred njezine kuće privuklo stablo na kojem je sada oko 190 ručno izrađenih pisanica, a do Uskrsa će ih biti još. Stvaranjem pisanica Andreja se bavi 25 godina. Mogu se nabaviti na koprivničkoj tržnici, a ispričala nam je sve o ovom nesvakidašnjem hobiju.

– Pisanice sam krenula izrađivati jer se radi o malom platnu na kojem se svašta može napraviti, a posebne su jer je svaka jedinstvena i nema plagijata. Svako jaje je drugačijeg oblika, boje i forme, a ja izrađujem pisanice od kokošjih, guščjih i nojevih jaja. Za ove najmanje koristim jaja papige i prepelica, a trenutno u izradi imam i jaje emua koje ima tri sloja ljuske i zahtijeva posebnu pažnju – ispričala nam je Andreja te dodala kako jaja najčešće nabavlja kroz razmjenu s kolegama iz udruge World egg artist association.

Andreja je jedna od 360 članova ove svjetske zajednice, a u Hrvatskoj, osim nje, još su tri člana i to iz Rijeke, Požege i Osijeka. Prošle je godine Andreja primljena i u Enciklopediju majstora na pisanicama, a svi radovi mogu se vidjeti u cyber muzeju, dok se Andrejini mogu vidjeti i na njezinoj Facebook stranici.

– Sve ove pisanice su ručni rad i nema plagijata. Za jedno ‘jednostavno’ jaje treba mi oko pola sata rada, dok za ova veća i kompliciranija i do 30 i više sati. Jaje se najprije pripremi tako da se napravi rupica i ispuše se kompresorom. Pere se da bude lijepa, čista ljuska. Neki stavljaju varikinu, ali ako ga bojim, onda ne treba, dok varikinu moram staviti ako ga rezbarim. Nakon pripreme, crta se mreža i onda se gore crtaju neki detalji pri čemu treba biti oprezan jer ako se promaši milimetar, već ne funkcionira simetrija na jajetu – rekla je Andreja.

Kaže kako je dosad najviše posla imala na nojevu jajetu, a da je najteže raditi na čisto bijeloj ljusci koja je vrlo porozna i direktno upija u sebe pa nema mjesta pogrešci. Sve su pisanice lakirane, što ih štiti, a u izradi ima puno ‘caka’ i tehnika.

  – Često me ljudi pitaju kako to radim, a to je teško ukratko objasniti. Svaka boja, svaki lak izvlači drugačije boju iz ljuske. Osim klasične tehnike bojenja, volim i rezbariti za što imam i poseban stroj koji mi je izradio jedan graver. Aparat je na 450 tisuća okretaja u minuti, a nema vibracija kako bi se moglo gravirati po jajetu – pojasnila je Andreja.

Na kraju nam je rekla kako je posljednjih pet godina nezaposlena pa pomaže suprugu na OPG-u, a svakodnevno radi i na svojim pisanicama. Njezine su pisanice prava mala remek-djela koja se i dobro prodaju pa je tako Andreja postigla cijenu od 750 kuna za jednu pisanicu. Ipak, kaže kako prodaja nije primarna te kako i nema nekih planova za izložiti svoj rad jer pisanice stvara iz ljubavi, što se svakako i vidi na svakoj od njih.

FOTO i VIDEO: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI