ANESTEZIOLOG TUŽIO BOLNICU ‘Vratite mi moj novac, stvarno nisam znao kakav ugovor potpisujem’

Specijalist anesteziologije napustio je koprivničku bolnicu


Autor: podravski.hr — 13.01.2018. / 9:11 Aktualno

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici

Opća bolnica u Koprivnici svojem bivšem anesteziologu ipak ne mora vratiti 85.000 kuna s kamatama, presudio je Općinski sud u Koprivnici. Anesteziolog je napustio bolnicu pa je morao podmiriti troškove specijalizacije koju mu je platila koprivnička bolnica. No, liječnik smatra da mu je to naplaćeno protuzakonito pa je tužio ustanovu u kojoj je donedavno radio.
– Iznos isplaćene plaće za obavljeni rad ne može predstavljati trošak specijalizacije, niti trošak za eventualnu naknadu štete koji bi teretio liječnika. Niti današnja verzija Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine nakon izmjena i dopuna iz siječnja 2017. ne poznaje obvezu povrata isplaćenih plaća – upozoravao je anesteziolog u tužbi.
On je nakon raskida ugovora s bolnicom ipak odmah podmirio spornih 85.000 kuna. No, u tužbi je naveo kako kao pravni laik nipošto nije mogao znati da potpisuje ugovor koji nije sukladan zakonskim odredbama. Sud je na koncu odlučio uvažiti argumente Opće bolnice. No, riječ je o nepravomoćnoj presudi.
Prema tumačenju koprivničke bolnice, “ugovor o specijalizaciji sadrži odredbu po kojoj u slučaju da liječnik ne ostane u radnom odnosu u svojstvu specijaliste najmanje onoliko vremena koliko je trajalo specijalizantsko usavršavanje, bolnica ima pravo raskinuti ugovor te je specijalizant dužan u jednokratnom iznosu nadoknaditi štetu, odnosno sve bruto iznose plaća i druge troškove sa zateznim kamatama”.
– Dakle, kao liječnik specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja bio nam je dužan nadoknaditi svu štetu jer nije ostao na radu cijeli ugovoreni vremenski period – navode u bolnici i domeću kako mu je “iznos dugovanja smanjen razmjerno vremenu koje je proveo na radu u bolnici”.
Općinski sud zaključio je kako je liječnik “visokoobrazovana osoba i ne može se sada pozivati da kao pravni laik nije znao što potpisuje, odnosno da nije znao da potpisuje ugovore koji su, prema njegovu mišljenju, ništetni”.
– Za vrijeme specijalizacije liječnik nije obavljao rad za koprivničku bolnicu, već je radio u drugoj zdravstvenoj ustanovi u Zagrebu u kojoj je provodio specijalističko usavršavanje. Koprivnička bolnica mu je za to vrijeme svejedno isplaćivala plaću – navodi se u obrazloženju presude.
Plaća mu je tada, prema neslužbenoj procjeni, iznosila oko 18.000 kuna bruto mjesečno.
O problemu manjka anesteziologa za naš portal govorio je i ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić koji je naveo kako taj problem nije moguće riješiti u kratkom roku.
– Istina je da je prije moga mandata devetero liječnika specijalista anesteziologije otišlo iz bolnice. Takav manjak teško je nadoknaditi i to je dovelo do odgađanja nekih operativnih zahvata. Ipak, situacija je zasad stabilna jer uspjeli smo pronaći vanjske suradnike anesteziologe iz drugih zdravstvenih ustanova koji dolaze na rad u našu bolnicu – napomenuo je bolnički ravnatelj. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF