Anica uzgaja suncokrete: Zbog dosta kiše urod nam je slabiji

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Anica Pobi iz Gole i u ovoj je sezoni uzgajala suncokret. Na površini od jedne rali dobila je oko 1700 kilograma, dok se u idealnim sezonama prinosi kreću oko 2500 kilograma.

– Na slabiji urod suncokreta odrazila su se kišna razdoblja tijekom ljeta. Njemu bolje pogoduje sušno razdoblje, no zadovoljna sam i prinosom od 1700 kilograma – kaže Anica Pobi.

Dio uroda, dodaje ona, koristi za ishranu krava koje uzgaja, dok je ostatak namijenjen za prodaju. U ovoj sezoni otkupna cijena porasla je s dvije na 2,17 kuna pa bezu obzira na smanjeni urod prihodi od suncokreta nisu pali.

– Dobro nam je došao rast otkupne cijene, iako bi mogla biti i viša od ovih 2,17 kuna. Suncokret ne zahtijeva previše brige pa se na uzgoju, ako je godina dobra po urodu, može zaraditi – kaže Anica Pobi.

Još uvijek nije odlučila hoće li povećati uzgoj suncokreta. Sve više poljoprivrednika u Prekodravlju okreće se uzgoju suncokreta, a njena će odluka prvenstveno ovisiti o prinosima i otkupnoj cijeni kukuruza.

– Uzgajam i kukuruz i tijekom ovog tjedna konačno bih trebala završiti berbu. Otkupna cijena kukuruza polako raste pa ako će urod biti dobar, onda neću povećavati uzgoj suncokreta. Do nove sjetve imam dovoljno vremena za odluku isplati li se povećavati uzgoj suncokreta – zaključila je Anica Pobi.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI