Anin život bez kune: Delala sam dok je išlo, sad hodam po Podravini za 50 lipa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ljeskov štap u jednoj, vrećica u drugoj ruci i put pod noge. Pod stare dane tako živi baka Ana Stipančić (80) iz Rasinje, koja gotovo svaki dan propješači nekoliko kilometara skupljajući boce i limenke vrijedne 50 lipa odbačene u kanal uz cestu prema Pogancu i Dugoj Rijeci. Nije joj lako, priča nam, godine su tu, zdravlje je sve lošije, ali može se i mora dok te noge donekle služe.

– Nemam nikakvih primanja. Prodajom flaša dobijem kakvu kunu pa se lakše živi. Dobri ljudi znaju za moj slučaj pa mi ponekad daju limenke i boce. Hodajući bih teško mogla skupiti veći broj koji znači i više kuna – objasnila nam je baka Ana dok je štapom vadila bocu iz kanala punog vode. Priča kako gladna ipak nije jer dobiva hranu iz pučke kuhinje.

– Nemam socijalnu pomoć, ali nisam ni tražila. Dok sam mogla, delala sam, celi život provela sam na poljoprivredi, ali više nemrem – objasnila je svoju situaciju.

Dodaje da u kanalu ne može naći velik broj boca, ali koliko god da nađe, u trgovini zamijeni za kruh ili nešto špeceraja.

Živi sama. Ima sina, ali on ima svoj život i svoju obitelj, a i baka nekako nerado traži pomoć dokle god može nešto sama priskrbiti. Od muža se rastala još dok je bila mlada. Bilo kakva pomoć dobro bi joj došla, što smo joj i mi predložili, no ona je preponosna.

– A kaj bum prosila socijalnu pomoć, ionak bum još leto dan živa. Da i prosim, ne bi mi ju ni dali. Kaj morem, takof je život, mora čovek trpeti. S te kože nikam – kazala je baka Ana i nastavila svojim putem, uz kanal do prve iskoristive boce ili limenke koja vrijedi pola kune.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI