Anin život bez kune: Delala sam dok je išlo, sad hodam po Podravini za 50 lipa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ljeskov štap u jednoj, vrećica u drugoj ruci i put pod noge. Pod stare dane tako živi baka Ana Stipančić (80) iz Rasinje, koja gotovo svaki dan propješači nekoliko kilometara skupljajući boce i limenke vrijedne 50 lipa odbačene u kanal uz cestu prema Pogancu i Dugoj Rijeci. Nije joj lako, priča nam, godine su tu, zdravlje je sve lošije, ali može se i mora dok te noge donekle služe.

– Nemam nikakvih primanja. Prodajom flaša dobijem kakvu kunu pa se lakše živi. Dobri ljudi znaju za moj slučaj pa mi ponekad daju limenke i boce. Hodajući bih teško mogla skupiti veći broj koji znači i više kuna – objasnila nam je baka Ana dok je štapom vadila bocu iz kanala punog vode. Priča kako gladna ipak nije jer dobiva hranu iz pučke kuhinje.

– Nemam socijalnu pomoć, ali nisam ni tražila. Dok sam mogla, delala sam, celi život provela sam na poljoprivredi, ali više nemrem – objasnila je svoju situaciju.

Dodaje da u kanalu ne može naći velik broj boca, ali koliko god da nađe, u trgovini zamijeni za kruh ili nešto špeceraja.

Živi sama. Ima sina, ali on ima svoj život i svoju obitelj, a i baka nekako nerado traži pomoć dokle god može nešto sama priskrbiti. Od muža se rastala još dok je bila mlada. Bilo kakva pomoć dobro bi joj došla, što smo joj i mi predložili, no ona je preponosna.

– A kaj bum prosila socijalnu pomoć, ionak bum još leto dan živa. Da i prosim, ne bi mi ju ni dali. Kaj morem, takof je život, mora čovek trpeti. S te kože nikam – kazala je baka Ana i nastavila svojim putem, uz kanal do prve iskoristive boce ili limenke koja vrijedi pola kune.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI