Ankica je maherica kakve nema, dala nam je i recept: Pomama za mojim kiflicama ne prestaje!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ankica Cmrk iz Ješkova, naselja na području općine Gola, prava je maherica za pripravljanje kiflica po kojima je poznata u cijelom Prekodravlju, a i šire.

Svi koji su probali njen “pekarski” specijalitet bez razmišljanja govore da su to najbolje kiflice koje su ikad kušali. Zbog toga često prima i narudžbe da kiflice pripravi za razne proslave, i na nijedno druženje ne smije doći bez njih jer je to njena ulaznica.

– Već deset godina vlada velika pomama za mojim kiflicama. Iako sam svima dala recept, uvijek žene govore da njihove kiflice nisu ni do koljena mojim – kaže Ankica Cmrk.

Sve tajne ukusnih kiflica Ankica je odlučila podijeliti s nama. Izbor brašna, ističe ona, vrlo je važan i obvezno mora biti od Mlina Drnje.

– Kad se tijesto zamijesi i digne, odmah se mora krenuti slagati kiflice. Prvo od tijesta radim male kuglice, a onda ih razvlačim i pretvaram u kiflice. Tepsija mora biti natopljena uljem, a tu stavljam i malo bjelanjka koji daje posebnu aromu – kaže Ankica Cmrk.

Kad su kiflice spremne, dodaje Ankica, odmah moraju u pećnicu i peku se pet minuta na temperaturi od 250 stupnjeva. Prije pečenja malo ih premaže sa žumanjkom i posipa sezamom. To je, naglašava Ankica, cijela mudrolija.

-Nikakve velike tajne nema. Pretpostavljam da su možda moje kiflice posebne jer ih pečem u roli peći stare 30 godina. Uvijek kiflice radim s velikom voljom i ljubavi pa može biti da je tajna finog okusa baš u tome. Ove moderne pećnice očito nisu dorasle starima. Priprema je vrlo jednostavna i u sat vremena bez problema mogu ispeći 200 kiflica – zaključila je Ankica Cmrk.

RECEPT  
1 kg glatkog brašna (Mlin Drnje)
2 velike žlice šećera
1 mala žlica soli
1 prašak za pecivo
1 cijelo jaje
1 bjelanjak
1 mala žlica šećera
1 kocka kvasca
2 dcl ulja 

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI