ANONIMNO Već peta prijava protiv šefa vatrogasaca, on veli: Ne bojim se, policija uzela ‘papire’

Očito nekome u postrojbi nisam dobrodošao, ne slaže se s mojom koncepcijom rada i možda smatra da će me na ovaj način 'srušiti' - veli Matosović


Autor: podravski.hr — 12.01.2019. / 9:09 Crna kronika

Ivan Matosović, zapovjednik križevačkih vatrogasaca

Policija već nekoliko mjeseci po nalogu Državnog odvjetništva provodi izvide u križevačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi na temelju kaznene prijave koju je podnio netko anoniman. Potvrdili su to u Gradu Križevcima te u samome JVP-u.
– U listopadu prošle godine nazvali su me iz kriminalističke policije naše policijske uprave i obavijestili me da postoji anonimna kaznena prijava po kojoj su dužni postupati. Nakon nekoliko dana djelatnik kriminalističke policije došao je u postrojbu te mi je naveo elemente iz anonimne kaznene prijave, a o tome ne mogu govoriti jer sam potpisao dokument o tajnosti. Mi smo dali dokumentaciju na uvid i ona je trenutno u obradi. Nemam saznanja o tijeku izvida – rekao je Ivan Matosović, zapovjednik JVP-a.
Prema našim neslužbenim spoznajama, u anonimnoj kaznenoj prijavi spominju se navodna utaja poreza, pogodovanje prilikom obavljanja usluga JVP-a privatnim i pravnim osobama, korištenje službenih vozila u privatne svrhe, nenamjensko trošenje novca i drugo.
Matosović kaže kako se radi o već petoj anonimnoj kaznena prijavi od 2012. godine, otkako je na čelu gradskih vatrogasaca. Dosad, dodaje, ni jednom nisu pronađene nepravilnosti niti je Državno odvjetništvo našlo elemenata kaznenih djela zbog kojih bi podignulo optužnicu.
– Na mjesto zapovjednika došao sam 1. lipnja 2012. godine, a već u kolovozu zvali su me iz kriminalističke policije zbog prijave. Ona nije rezultirala podizanjem optužnice, kao ni iduće tri. Moram priznati kako nije lako živjeti i raditi kad ste izloženi takvim anonimnim prijavama. Uvjeren sam da ni u ovom slučaju neće biti pronađene nepravilnosti. Ja nisam ni lipe novca JVP-a stavio na svoj račun – kaže Matosović.
Na pitanje zna li tko podnosi te prijave, odgovara kako je očito da se radi o nekome „iznutra“.
– U ovom našem okruženju očito postoji netko ili više njih koji smatraju da bi trebali biti nešto drugo. Očito nekome u postrojbi nisam dobrodošao, ne slaže se s mojom koncepcijom rada i možda smatra da će me na ovaj način ‘srušiti’. Ne mogu ni na koga uprijeti prstom, jer za to nemam nikakvih dokaza, ali doista se ne bojim istrage – rekao je Matosović.
JVP trenutačno broji 22 zaposlenika, a godišnji budžet iznosi oko 3,5 milijuna kuna, od čega se 2,5 milijuna odnosi na plaće, a ostalo na materijalne troškove.
– Grad Križevci upoznat je s podatkom da su na temelju anonimne prijave izvršeni obavijesni razgovori djelatnika kriminalističke policije PU koprivničko-križevačke sa zapovjednikom postrojbe te nekolicinom djelatnika. Od strane kriminalističke policije izuzeta je određena dokumentacija, a informacije o tijeku postupka za sada nemamo – poručili su, pak, iz ureda gradonačelnika Marija Rajna. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF