Antonio: Stric je ‘kriv’ što sam postao sportski ribolovac koji obožava šarane

Podravski list profile

Nekoliko odlazaka na vodu sa stricem, kad je bio dijete, obilježilo je daljnji život mladog koprivničkog ribiča Antonia Ferenčića (25). Samo to bilo je dovoljno da se Antonio zarazi virusom koji je nosio njegov stric. Nasreću, ne radi se o teškoj bolesti, već o ljubavi prema ribolovu, stanju od kojeg se ljudi ne mogu, ali ih se većina i ne želi, izliječiti cijeli život. Tako Antonio od svoje šeste godine, kad je prvi put primio ribički štap u ruke, odlazi u ribolov. Kako kaže, oduvijek ga je privlačila sportska strana ribolova te je već kao kadet osvajao medalje na županijskim natjecanjima, sve do nastupa u Hrvatskoj šaranskoj ligi, gdje je osvojio 10. mjesto.

– Kao dijete bavio sam se kederajom (ribolov udicom na plovak op.a), a kada sam malo porastao, počeo sam se baviti šaranskim ribolovom, čime se bavim i sada – objasnio je Antonio Ferenčić.

Budući da je pecao po cijeloj u Hrvatskoj, Antonio može iz prve ruke reći o stanju naših voda i o stanju ribljeg fonda.

– Naravno da uvijek može bolje, ali ja sam zadovoljan. Ima kod nas voda koje su sportske i u načinu ribolova ulovi-pusti, kao što je Loka, ZERP ili Ješkovo, no ima i mnogo divljih voda u kojima je nešto teže uloviti ribu. Lovim na obje vrste voda, ali moram priznati da su mi ove divlje nešto draže – objasnio je Antonio Ferenečić.

U svojoj ribičkoj karijeri ulovio je i nekoliko kapitalaca, a najveći šaran upecao je na jezeru Zajarki pokraj Zaprešića, imao je 24,5 kilograma.

– Idem i na ribolov grabežljivaca te sam ulovio i nekoliko lijepih somova, ali šaranski ribolov na prvom mi je mjestu. Zaljubio sam se u taj način ribolova iz više razloga. Lijepo mi je u pripremi ribolova, postavljanju, iščekivanju. Također, i šaran kao riba me oduševio – objasnio je Antonio Ferenčić koji je u prošlosti svaki slobodni trenutak provodio u ribolovu. – Danas je to zbog obveza nešto manje, ali od ribolova nikad nisam odustao i iako idem manje po natjecanjima, u ribolov ću odlaziti i dalje – zaključio je Antonio Ferenčić.

FOTO Privatan album

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti