IDE NA SUD Optužen za nezakonitu sječu 257 stabala. On se brani: Čistio sam šumu pa to slučajno posjekao…

Šuma je u vlasništvu Branke iz Baške u Srbiji i Zdravka iz Velike Bune kod Turopolja


Autor: podravski.hr — 02.01.2018. / 9:45 Crna kronika

Ilustracija / Antun je optužen za sječu stotina stabala lijeske i oraha

Antun (60) iz Malih Grabičana u općini Sokolovac kod Koprivnice zaradio je pravomoćnu optužnicu zbog rušenja dviju šuma u susjednom mu naselju Botinovac.
Kako navodi Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, tijekom dva mjeseca u proljeće 2016. godine porušio je čak 257 stabla lijeske i oraha. Vrijednost stabala je neutvrđena, a šuma je u vlasništvu Branke iz Baške u Srbiji i Zdravka iz Velike Bune kod Turopolja.
Sudsko vijeće odlučilo je potvrditi podignutu optužnicu ODO-a zbog krađe drva unatoč opravdanju Antunova odvjetnika da je on to učinio nehotice. Smatra kako iz dokaza proizlazi jedino to da je okrivljenik odradio posao čišćenja zapuštenog nasada lijeske za što smatra da bi mogao posvjedočiti svjedok Štef. Antunov odvjetnik predložio je još jednog svjedoka koji bi mogao objasniti kako sporne zasade oraha i lijeske nitko nije čistio 20 godina.
Ipak, to nije uvjerilo sutkinju Vesnu Piškorec Kuzmić, predsjednicu Sudskog vijeća, da bi trebalo odbaciti optužnicu pa je cijeli slučaj proslijeđen Županijskom sudu u Varaždinu.
Zanimljivo, ovo je već drugi ovakav slučaj u posljednjih mjesec dana. Nedavno je slične probleme imao drvodjelac iz Kloštra Vojakovačkog, križevačkog naselja nedaleko od Malih Grabičana i Botinovca. I njega se teretilo da je porušio šumu koja je pripadala osobi koja stanuje u Srbiji.
No, prema njegovim tvrdnjama, s njome je sklopio kupoprodajni ugovor i sporna je šuma zapravo bila njegova, samo što u trenutku ispitivanja to nije mogao dokazati. (go)
FOTO: ILUSTRACIJA