Apel lovaca seljacima: Stradalo je mnogo životinja tijekom košnje i paljenja strništa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Lovačko društvo ‘Srnjak’ Ludbreg poslalo je apel svim poljoprivrednicima koji trenutno rade na poljima, pale strništa i kukuruzišta ali i svima koji ovih dana borave u prirodi sa svojim ljubimcima da budu oprezni i savjesni. Naime, ovo je vrijeme kad ima mnogo tek izlegnutih i okoćenih mladunaca zeca, srne, fazana i ostalih životinja, a mnogo gnijezda nalazi se i na poljima.

Krešimir Šalig

Tako je jedan od članova društva Krešimir Šalig uputio poziv svima koji rade na poljima da prije rada obavijeste lovoovlaštenika na svom području o aktivnosti i da prilagode svoje strojeve. 

– Molimo sve da obavijeste lovoovlaštenika na svom području o planiranom paljenju poljoprivredne površine barem 48 sati ranije kako bi lovci mogli poduzeti preventivne mjere za zaštitu divljači i okoliša. Jednako tako, apeliramo da na svoje poljoprivredne strojeve montirate plašilice kako bismo spriječili neželjene slike beživotnih mladunaca. Kad kosite, činite to tako da se krećete od sredine površine koju kosite prema vanjskim dijelovima.

Dodao je i kako ove godine i nije toliko alarmantno stanje jer nema više ni toliko poljoprivrednika kao prije, ali i da postoje određene kazne i sankcije ukoliko se ne poštuje Zakon o lovstvu, a one iznose od sedam do 15 tisuća kuna. Također mole sve koji naiđu na gnijezda da ih ne diraju i ne premještaju.

Dodatni apel ide ljudima koji šeću sa psima da ih u prirodi ne puštaju bez uzice jer osim što nije dozvoljeno zakonom, često se dogodi da ljubimci preplaše divlje životinje iako ih možda neće ozlijediti. 

– Često se dogodi da su psi znatiželjni pa krenu prema srnama ili lanadi, a oni se izbezume pa završe u nekoj ogradi ili u mjestu i onda se nešto dogodi. Tako smo nedavno imali situaciju sa srnom koja se preplašila psa i zaletila u žičanu ogradu. Zato molim sve da budu obzirni i odgovorni prema tim životinjama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI