Apel Peterančana: Spasimo kuću našeg Ivana Sabolića, to je kulturno dobro!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Peteranec, Udruga Galovićev dom Peteranec te Ogranak Matice Hrvatske u Koprivnici zajednički šalju apel prema Ministarstvu kulture, Akademiji likovnih umjetnosti, HAZU-u, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Koprivničko-križevačkoj županiji, ali i brojnim filantropima i donatorima – obnovimo rodnu kuću kipara Ivana Sabolića!

Apeliraju u povodu 100. obljetnice rođenja ovog umjetnika (Peteranec, 24. 8. 1921 – Zagreb, 25. 6. 1986).

-Rodna kuća izvorište je Sabolićeva života i umjetničkog rada. Od proljeća 2021. godine u vlasništvu je Općine Peteranec. Izgrađena je na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Prizemnica s tri prozora na pročelju, u Podravini nazvana „frontača“, cca 65 kvadrata stambenog prostora, skromno ukrašena historicističkom plastikom, u dvorištu s djelomično očuvanim gospodarskim objektima cca 80 kvadrata namijenjenim za budući atelje. Danas se nalazi se u Ulici Kralja Tomislava 102 – navode u Općini Peteranec.

Općina Peteranec, doznajemo, radit će na uvrštenju rodne kuće Ivana Sabolića u popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatskete te posvetiti iznimnu pažnju projektu reanimacije rodne kuće akademskog kipara Ivana Sabolića i namijeniti je u cjelogodišnji živi kiparski atelje i umjetnički kiparski kamp sa stalnim voditeljem, primarno studentima i profesorima kiparstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U kući posebno bi bila priređena i memorijalna izložba o životu i radu Ivana Sabolića.

Dodajmo kako je Ivan Sabolić nakon pučke škole u rodnom selu, od 1932. godine polazio Gimnaziju u Koprivnici te od 1938. godine Obrtnu školu u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 1940. i diplomira 1946. u klasi prof. Frana Kršinića. Od 1959. postaje prof. na Akademiji na kojoj 1968. postaje Dekan, a nakon smrti prof. Antuna Augustinčića postaje voditelj majstorske radionice 1979. godine.

Za Izvanrednog člana JAZU/ HAZU izabran je 1981. godine. Autor je brojnih plastika, portreta i javnih spomenika. Godine 1983. ostavio je 77 svojih radova (bronca, gips, crteži, makete) za buduću Galeriju kipova koja je i otvorena 1986. u njegovu rodnu selu u zgradi „Kapetanije“ u baroknoj jednokatnici.

FOTO Općina Peteranec / Udruga Galovićev dom / Matica Hrvatska Koprivnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI